Cześć, mam 16 lat i w październiku 2007 podnosiłem ciężkie przedmioty..i wysunął mi się dysk. Początkowo miałem delikatne bóle w nodze, ale mój ortopeda ponieważ dużo się rozciągałem stwierdził, że to naderwanie mięśnia. No i wypisał mi jakieś tam zabiegi (lasery, prądy) na nogi i wypisywał mi ketonal forte (przeciwbólowe). No i leczył mnie tak do Grudnia 2007 aż w koncu napisał mi skierowanie do innego ortopedy z prośbą o leczenie. Następny ortopeda od razu stwierdził, że to rwa kulszowa. Wypisał mi skierowanie na zabiegi (nagrzewanie, prądy..itp) oraz miałem rehabilitacje tzw. "Metoda Mc'Kenziego" - efekty były bo w grudniu nie potrafiłem spać w nocy mimo, że byłem na tabletkach przeciwbólowych a w lutym już chodziłem bez tabletek ale utykałem. Z tym, że byłem leczony z NFZ i tam trzeba czekać dłuugo..skończyły mi sie zabiegi i rehabilitacja i do lekarza musiałem czekać ok. 3 tygodni żeby mi wypisał następne skierowania. W koncu moi rodzice zawieźli mnie do szpitala w K-wicach.. tam od razu wykonano mi tomografie i wynik był następujący:
" Badanie wykonano w płaszczyznach poprzecznych równoległych do blaszek granicznych trzonów kręgów L3-L4,L4-L5 i L5-S1." "Widoczna rotacja trzonów kręgów w lewo. Na poziomie L3-L4 i L4-L5 zmian o charakterze dyskopatii nie uwidoczniono" "Na poziomie L5-S1 widoczne centralno-lewoboczne uwypuklenie tarczy międzykręgowej z modelowaniem worka oponowego i zwężeniem lewego kanału korzeniowego nerwu rdzeniowego i modelowaniem lewego nerwu."
No i ortopeda wypisał mi skierowanie do neuro-chirurga na 19 marca i stwierdził, iż prawdopobodnie będę miał zabieg operacyjny. Więc mam kilka pytan ;):
- na czym polega ten zabieg ?
- czy będę mógł dalej trenować sztuki walki ? (- kiedyś nie miałem problemów z gimnastyką a teraz nie potrafie do konca wyprostowac lewej nogi...- zdjęcie z avatara jest moje jeszcze ze września 07) :(
- czy musze mieć zabieg operacyjny ? to jest skuteczna metoda ? i jak szybko bym po tym wrócił do sprawności (już nie chodzi mi tu o szpagaty, ale żebym chociaż mógł się schylić bo nie potrafie
)
" Badanie wykonano w płaszczyznach poprzecznych równoległych do blaszek granicznych trzonów kręgów L3-L4,L4-L5 i L5-S1." "Widoczna rotacja trzonów kręgów w lewo. Na poziomie L3-L4 i L4-L5 zmian o charakterze dyskopatii nie uwidoczniono" "Na poziomie L5-S1 widoczne centralno-lewoboczne uwypuklenie tarczy międzykręgowej z modelowaniem worka oponowego i zwężeniem lewego kanału korzeniowego nerwu rdzeniowego i modelowaniem lewego nerwu."
No i ortopeda wypisał mi skierowanie do neuro-chirurga na 19 marca i stwierdził, iż prawdopobodnie będę miał zabieg operacyjny. Więc mam kilka pytan ;):
- na czym polega ten zabieg ?
- czy będę mógł dalej trenować sztuki walki ? (- kiedyś nie miałem problemów z gimnastyką a teraz nie potrafie do konca wyprostowac lewej nogi...- zdjęcie z avatara jest moje jeszcze ze września 07) :(
- czy musze mieć zabieg operacyjny ? to jest skuteczna metoda ? i jak szybko bym po tym wrócił do sprawności (już nie chodzi mi tu o szpagaty, ale żebym chociaż mógł się schylić bo nie potrafie

1