Podczas kształtowania sylwetki, czy to będąc na diecie masowej, czy będąc na diecie redakcyjnej, spożywanie węglowodanów nie jest zakazane. Węglowodany powinny stanowić główny udział naszej diety, gdyż są dobrym nośnikiem energii.
Węglowodany podzielić można na
węglowodany proste i złożone, nie trzeba i nawet nie powinno się eliminować żadnego z nich. Choć coraz częściej spotyka się diety LC (Lowc Carb), gdzie podaż węglowodanów jest uszczuplona, czy diety ketogeniczne, gdzie podaż węglowodanów jest na poziomie 50g i to z samych warzyw.
Ryż stanowi dobrą porcję węglowodanów złożonych, jest cennym składnikiem diety. Wyróżnić można:
- ryż biały jest to najbardziej popularna odmiana ryżu
- parboiled to również ryż biały, jest to ryż długoziarnisy, jego plusem jest to, że się nie skleja
- jaśminowy, ma bardzo ciekawy zapach, delikatnie słodki posmak
- basmati, jest to ryż posiadający długie ziarna, spotkać go można w białym lub brązowym odcieniu
- ryż brązowy, jest bogaty w cenne składniki odżywcze, ale należy do ryżów, któe trzeba długo gotować
- ryż czerwony, jest stosunkowo podobny do brązowego, to ryż niełuskany
- ryż czarny, nazywany również ryżem dzikim, jest on również niełuskany, po ugotowaniu zmienia barwę na fioletową
- ryż żółty, w Polsce rzadko spotykany i wykorzystywany, jest bardzo słodki i mocno się klei.
Zalety ryżu:
- jest idealny dla osób z problemami żołądkowymi, gdyż jest bardzo lekki
- nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany, przez osoby z nietolerancją na ten składnik
- zawiera cenne węglowodany, ale też białko, dlatego jest odpowiedni również dla wegetarian i wegan, którzy spożywają białko roślinne
- zawiera wiele cennych witamin i minerałów, w zależności do rodzaju ryżu
- ryż przygotować można go na wiele sposób, jego użycie w kuchni jest wszechstronne.
Warto wprowadzić do swojej diety ryż, bez względu na to, jaki mamy cel sylwetkowy, gdyż zawiera on wiele cennych witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu.
Warto też pamiętać, że nasza dieta powinna być urozmaicana i nie tylko opierać się na ryżu, tutaj spis wartościowych węglowodanów, które warto włączyć w dietę:
https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_-t1135388.html
