Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać.
Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie.
Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć się na naszych talerzach, po które ze spokojną głową możemy sięgać, bez obawy o swoje zdrowie

ŁOSOŚ

Łosoś to jedna z tych dość znanych ryb i nawet dość często wybierana przez Polaków.
Jest dość tłusty, słynie on z pokaźnych ilości selenu, cynku potasu i jodu.
Znaleźć w nim można też wiele witamin między innymi : A, witaminy z grupy B, D, E.
Należy też zaznaczyć, że zawiera spore ilości omega3 oraz omega6.
Łosoś oczywiście sprawdza się idealnie w postaci smażonej, grilowanej jak również i duszonej. Spotkać można też wędzone kawałki łososia, ale też norweskiego i dzikiego. Warto zwrócić uwagę, czy opakowanie ryby zawiera etykietę z jakiego miejsca ryba została złowiona.
Jeśli mowa o rybach wędzonych należy spożywać je od czasu do czasu z racji chociażby sporej zawartości sodu, jak wiadomo jego nadmiar nam nie służy.
Warto zwracać uwagę też na to, by ryba wędzona było ze znanego źródła, często do wędzenia używa się różnych środków chemicznych, co już nic ze zdrowiem wspólnego nie ma.
PSTRĄG

Pstrąg jest rybą słodkowodna, można znaleźć pstrąga potokowego, źródlanego oraz tęczowego ten ostatni jest najczęściej spotykany w sklepach.
Ryba ta zawiera sporo selenu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza. Ponadto witaminy z grupy B oraz A, D, i E. Zaznaczyć też trzeba, że pstrągi w każdej odmianie zawierają dużo więcej omega3 niż inne ryby z gatunku słodkowodnych.
Pstrąga można przyrządzić na grillu, w piekarniku. Ale też można go usmażyć, doskonale smakuje też wędzony.
DORSZ

Dorsz jest jedną z tych chudszych ryb, ale mimo to bardzo wartościową.
Zawiera sporo selenu, witamin z grupy B oraz A i E, ponadto zawiera też niacynę oraz jod.
Dlatego też polecany jest osobom z zaburzeniami tarczycy, gdyż wystarczy spożyć 100g dorsza, aby zapewnić sobie dziennie spożycie na jod.
Dorsz zawiera też kwasy omega3 oraz omega6.
Trzeba też zwrócić uwagę, że w mięsie dorsza zawarty jest bardzo silny alergen - gad C1. Dlatego też nie każdy dorsza może jeść.
Rybę tą przyrządzać można również jak inne ryby na wiele sposobów.
Dorsz ma dość chude mięso, więc trzeba go poddać nie za długiej obróbce termicznej, w takim wypadku dobrze sprawdza się smażenie i duszenie. Można też przyrządzić go z użyciem piekarnika, ale na krótki czas, by nie został z niego wiór

KARP

Karp to ryba słodkowodna, rzadko ląduje na naszych stołach, zazwyczaj widujemy go tylko w Wigilię

A szkoda, gdyż karp zawiera sporo witamin z grupy B, niacynę , witaminę A, C, kwas foliowy, ponadto wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, magnez.
Karpia można podawać na wiele sposobów - smażonego, zapiekanego w piekarniku, duszonego, ale też w galarecie, czy faszerowanego różnymi przysmakami.
TUŃCZYK

Ta ryba kojarzy nam się bardziej z puszkowanym tuńczykiem w kawałkach, niż ze świeżą rybą.
Mięso z tuńczyka dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega3.
Tuńczyk też zawiera sporo witamin z grupy B, niacyny, ale też witaminy A, D, wapń, fosfor, żelazo.
Tuńczyk pasuje idealnie do sałatki warzywnej, można też zjeść go w formie steku, ale też lekko podpiec, bo to delikatne mięso i podobnie jak z dorszem, zbyt długie smażenie spowoduje, że będzie ryba będzie mocno sucha i niesmaczna.
SZPROT

Szprot ma dość tłuste mięso, ale delikatne. Nadaje się on do grillowania, wędzenia, pieczenia i smażenia.
Szprot jest rybą, która zawiera spore ilości witamin w tym D, i B12 oraz soli mineralnych między innymi wapnia, znajdziemy w nim też kwasy omega3.
MINTAJ

Mintaj jest jedną z tych chudych ryb, które na pewno warto wprowadzić w swoją dietę. Zawiera on sporo selenu, fosforu, chromu, potasu, jodu witaminy A oraz D, PP i kwasów omega3.
Mintaj jak i inne ryby można przyrządzać smażąc go, dusząc, ale też grilując.
ŚLEDŹ

Śledzie zaliczają się do tłustych ryb. Zawierają kwas omega3, są też źródłem witamin A, D , E. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, ale też żelaza, cynku, fosforu miedzi i jodu.
Zapiekać można je w piekarniku, ale też możemy je smażyć na patelni na np. oleju kokosowym.
Nadają się do różnych zapraw w słoików np. w zalewie octowej.
MIRUNA

Miruna to kolejna chuda ryba, jej mięso jest również delikatne, zawiera wiele potasu, witamin z grupy B i kwasów omega3 oraz spore ilości niacyny.
Doskonale nadaje się do piekarnika zawinięta w folię z warzywami jak i w tej samej postaci, ale duszona.
MAKRELA

Ryba ta jest równie znana, jak tuńczyk. Jest bogata w selen oraz niacynę. Ma w sobie spore ilości kawasów omega3. Ponadto w makreli znajdziemy witaminy A, D, E, kwas foliowy, witaminy z grupy B i wiele minerałów między innymi sód, potas, fosfor, selen, wapń, jod, magnez. Najczęściej spotykamy ją w wędzonej formie. Zapominając o tym jak wyśmienicie smakuje świeża przyrządzona np. w piekarniku.
SUM

Sum jest tłustą rybą, nadaje się do wędzenia, smażenia i grillowania. Sum zawiera sporo sodu i potasu. Rzadko można dostać świeże kawałki tej ryby. Ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Sum pochwalić się też może zawartością witaminy A, witamin z grupy B i kwasu foliowego
OKOŃ

Ryba ta zawiera witaminę A, niacynę, B12 oraz żelazo, jest też bogata w potas, fosfor, sód, wapń i magnez. Okonia świetnie przyrządzić można w folii z warzywami, można też go smażyć i grillować.
SANDACZ

Ryba ta ma chude, delikatne mięsko. Zawiera spore ilości potasu. Doskonale sprawdza się jako potrawa, którą zapiekamy w piekarniku, ewentualnie dusimy w jarzynach.
Mięso z sandacza bogate jest również w witaminy E i A, jest źródłem kawasów omega3.
WĘGORZ

Węgorz to jedna z tych tłustych ryb, zawiera ogromne ilości witaminy A. Dobrze jest do piec w piekarniku, grillować, lub dusić z warzywami na patelni.
Jest bogaty też w składniki mineralne między innymi : potas, fosfor, sód, wapń, magnez, cynk.
SZCZUPAK

W szczupaku znajdziemy sporo kwasu foliowego, ale też witaminy C i A, niacynę i witaminy z grupy B. Ale też minerały : magnez,wapń, żelazo, cynk, jod, sód, potas, fosfor. Mięso szczupaka jest dość chude.
Przyrządzić go można w folii z warzywami w piekarniku. Są też dość znane klopsiki ze szczupaka z warzywami, które są bardzo pyszne.
MORSZCZUK

Mięso z morszczuka jest bardzo chude. Zawiera sporo jodu oraz kwasów omega3.
Ponadto witaminy A, D, E, kwas foliowy, niacynę, witaminy z grupy B. I minerały jod, selen, żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk i mangan.
Można go przyrządzić na wiele sposób, najbardziej jednak smakuje w różnych kombinacjach podana z piekarnika.
HALIBUT

Halibut jednych zadziwia, a drugich zaś odpycha swoim smakiem, ryba ta ma niewielkie ilości tłuszczu, ale też nie należy do najtańszych. Wyróżnia się go dwa rodzaje biały oraz niebieski, zaletą jego jest mała ilość ości. Znajdziemy w nim witaminy A, E, D, PP, wit. z grupy B, kwas foliowy oraz spore zawartości minerałów takich jak potas, fosfor, selen, sód, wapń, żelazo, miedź, cynk, magnez, jod. Należy też zaznaczyć, że halibut nie jest dla wszystkich i należy go konsumować z umiarem. Z racji zawartości rtęci w mięsie halibuta, ale też z powodu sporej ilości puryn.
Halibut idealnie nadaje się do grillowania, gotowania i smażenia. Dość szybko się go przyrządza. Można też znaleźć bardzo dobre kawałki wędzonego halibuta.
Na bazie mięsa z halibuta można zrobić też pyszną zupę rybną.
Mam nadzieję, że odrobinę przybliżyłam temat ryb, podając przykłady tych, po które możemy ze spokojem sięgać

Zmieniony przez - domer w dniu 2016-11-07 13:08:47
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html