Witajcie :)
Dopiero zaczynam ćwiczenia na siłowni, bo chciałabym poprawić kształt mojego ciała. Nie chcę schudnać, ale wysmuklić uda, podnieść pośladki, stracić tzw. "boczki" wokół talii.
Wylądowałam już na siłowni i taki plan mi zaproponowano
oto co mi zalecono
15 min rowere 15 min orbiterek 15 min bierznia (45 min w sumie ) - super
a potem
wyciskanie sztangi w pozycji leżącej skośnej - 3 razy obciążenie 0-1 powtórzenia 15
przyciąganie drążka wyciągu górnego do karku - 3 serie obciążenie 0-1 powtórzenia 15
francuskie wyciskanie w pozycji siedzacej hantli 3, 01, powtórzenia 15
uginanie przeramion z hanlami naprzemiennie 3, 1,5-2,5, powtórzenia 15
wyciskanie hantli z klatki piersiowej (arnoldki) 3, 1,5-2,5 powtórzeń 15
prostowanie nóg na maszynie siedząc 4 seriie, obciążenie 0-1, powtórzeń 15
uginanie nóg na maszynie (leżąc na brzuchu) 4 serie, obciążeni 0-1, powtórzeń 12
przywodziciel 4, 0-1, 15
odwodziciel 4, 0-1, 15
prostowanie biodra na wyciągu dolnym4, 0-1, 15
unoszenie tułowa leżąc na ławce poziomej (spięcie ) 3 po 15 powtórzeń
unoszenie tułowai na skośnej ławeczce 3 po 10 powtórzeń
twister około 2 minuty
skłony tułowia w bok z hantlą 3, 2,5kg, 15 powtórzeń
Wiem, że ćwicząc jednocześnie muszę przestrzegać diety wysokobiałkowej.
Wazna informacja o mnie jest też taka - że mam za sobą sporą niedowagę (ważyłam w sierpniu 47 kg) ale potem wzięłam się za siebie i utyłam. Teraz chcę utrzymać wagę i nie tyć więcej. Nie jest to jednak takie proste, tym bardziej, ze po po odchudzaniu (co każdy wie) organizm pracuje "po swojemu".
MOJE PYTANIA
a) czy zaproponowany trening jest dobry na rzeźbę?
b) jak często powinnam wykonywac całą zaproponowaną serię ćwiczeń?
c) jak często orbiterek/rowerek/bieżnia lub basen (jako areoby) a jak czesto samą siłkę po tzw. np 5 minutowej rozgrzewce?
CZEKAM NA WASZĄ POMOC I RADY :)
Po pierwszym dniu ćwiczeń - spałam jak dziecko, poprawił mi się nastrój i czuję więcej energii do życia. Bardzo mi się to spodobało właśnie ze względu na ten depresyjny nastrój stycznia.
Nie chcę jednak przesadzić - uzależnićsię. Chcę popracować nad sobą, ale na wiosnę np. rowerek w siłce zamienić na rowerek, którym będę jeździła na zajęcia. Bieżnię - na bieganie poranne np.
Jak to wszystko uzyskać? Pogodzić?
Mam teraz miesiąc wolnego i mogę dysponować czasem na siłkę wtedy, kiedy sama chcę (najbardziej jednak pasuje mi ok. 12.30 czyli po II śniadaniu, przed obiadem (co oczywiscie oznacza że oba posiłki białkowo-węglowe czyli np. z ryżem brązowym rybka lub kurak)
CZEKAM NA RADY :)
Dziękuje bardzo!
Waga: 60
Wzrost: 175
Cel treningowy: rzeźba + poprawa kondycji
Staż treningowy na słowni: brak
Uprawiane inne sporty: gimnastyka (w domu)
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): sprzęt na siłowni
Dieta: dieta montigniaca (nierestrykcyjna) + bezglutenowa (ze wzg na alergię)
Przeciwskaznania medyczne: dieta bezglutenowa
Zażywane suplementy: brak
Dopiero zaczynam ćwiczenia na siłowni, bo chciałabym poprawić kształt mojego ciała. Nie chcę schudnać, ale wysmuklić uda, podnieść pośladki, stracić tzw. "boczki" wokół talii.
Wylądowałam już na siłowni i taki plan mi zaproponowano
oto co mi zalecono
15 min rowere 15 min orbiterek 15 min bierznia (45 min w sumie ) - super
a potem
wyciskanie sztangi w pozycji leżącej skośnej - 3 razy obciążenie 0-1 powtórzenia 15
przyciąganie drążka wyciągu górnego do karku - 3 serie obciążenie 0-1 powtórzenia 15
francuskie wyciskanie w pozycji siedzacej hantli 3, 01, powtórzenia 15
uginanie przeramion z hanlami naprzemiennie 3, 1,5-2,5, powtórzenia 15
wyciskanie hantli z klatki piersiowej (arnoldki) 3, 1,5-2,5 powtórzeń 15
prostowanie nóg na maszynie siedząc 4 seriie, obciążenie 0-1, powtórzeń 15
uginanie nóg na maszynie (leżąc na brzuchu) 4 serie, obciążeni 0-1, powtórzeń 12
przywodziciel 4, 0-1, 15
odwodziciel 4, 0-1, 15
prostowanie biodra na wyciągu dolnym4, 0-1, 15
unoszenie tułowa leżąc na ławce poziomej (spięcie ) 3 po 15 powtórzeń
unoszenie tułowai na skośnej ławeczce 3 po 10 powtórzeń
twister około 2 minuty
skłony tułowia w bok z hantlą 3, 2,5kg, 15 powtórzeń
Wiem, że ćwicząc jednocześnie muszę przestrzegać diety wysokobiałkowej.
Wazna informacja o mnie jest też taka - że mam za sobą sporą niedowagę (ważyłam w sierpniu 47 kg) ale potem wzięłam się za siebie i utyłam. Teraz chcę utrzymać wagę i nie tyć więcej. Nie jest to jednak takie proste, tym bardziej, ze po po odchudzaniu (co każdy wie) organizm pracuje "po swojemu".
MOJE PYTANIA
a) czy zaproponowany trening jest dobry na rzeźbę?
b) jak często powinnam wykonywac całą zaproponowaną serię ćwiczeń?
c) jak często orbiterek/rowerek/bieżnia lub basen (jako areoby) a jak czesto samą siłkę po tzw. np 5 minutowej rozgrzewce?
CZEKAM NA WASZĄ POMOC I RADY :)
Po pierwszym dniu ćwiczeń - spałam jak dziecko, poprawił mi się nastrój i czuję więcej energii do życia. Bardzo mi się to spodobało właśnie ze względu na ten depresyjny nastrój stycznia.
Nie chcę jednak przesadzić - uzależnićsię. Chcę popracować nad sobą, ale na wiosnę np. rowerek w siłce zamienić na rowerek, którym będę jeździła na zajęcia. Bieżnię - na bieganie poranne np.
Jak to wszystko uzyskać? Pogodzić?
Mam teraz miesiąc wolnego i mogę dysponować czasem na siłkę wtedy, kiedy sama chcę (najbardziej jednak pasuje mi ok. 12.30 czyli po II śniadaniu, przed obiadem (co oczywiscie oznacza że oba posiłki białkowo-węglowe czyli np. z ryżem brązowym rybka lub kurak)
CZEKAM NA RADY :)
Dziękuje bardzo!
Waga: 60
Wzrost: 175
Cel treningowy: rzeźba + poprawa kondycji
Staż treningowy na słowni: brak
Uprawiane inne sporty: gimnastyka (w domu)
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): sprzęt na siłowni
Dieta: dieta montigniaca (nierestrykcyjna) + bezglutenowa (ze wzg na alergię)
Przeciwskaznania medyczne: dieta bezglutenowa
Zażywane suplementy: brak