Szacuny
3
Napisanych postów
89
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
355
Moja dziewczyna uwielbia słodycze jak poczytałem o indeksie glikemicznym zrozumiałem dlaczego ma te nagłe napady na słodycze. I je ich dużo, a poziom cukru we krwi wyszedł jest niski. I co jej lekarz powiedział? Że ma jeść ich więcej... Jakiś idiota raczej, co wpędza w takie martwe koło napędzania wydzielania glukozy.
Co ciekawe jest dziewczyna bardzo szczupła, choć w domu je średnio zdrowo, dobre ma geny szczęściara Gdybym ja jadł jak ona to bym miał 120 kg po paru miesiącach
No ale przejdę do meritum. Jako że nie jest mi obojętny los dziewczyny chciałbym Was zapytać czy są jakieś słodycze o niskim indeksie. Domyślam się, że w sklepach raczej takich nie znajdę bo te wszystkie rzeczy z dopiskiem "ULTRA MEGA FITNESS" to raczej ściema Może znacie jakieś przepisy na zrobienie czegoś w domu? Albo doradźcie po prostu co z taką babą mam zrobić
To chyba przydałoby się też osobom na redukcji by jakoś łatwiej było im przeżyć przejście na zdrowe odżywianie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Każdy, kto dba o zdrowie i swoje ciało doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że przetworzona żywność, np. w postaci słodyczy jest pierwszym punktem, który powinniśmy wyeliminować z naszej diety. To właśnie słodycze, słodzone napoje, fast-food, przekąski, czy alkohol są najważniejszym powodem negatywnych zmian naszej sylwetki i pogorszenia zdrowia. Szczególnie przy braku aktywności fizycznej.
Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny mówi nam o klasyfikacji produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w ciągu kilku godzin po ich spożyciu. Określany jest jako średni procentowy przyrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 g przyswajalnych węglowodanów. Należy pamiętać o tym, że indeks glikemiczny dotyczy tylko źródeł węglowodanów.
Indeks glikemiczny nie jest wyznacznikiem tego, czy dany produkt jest dobry, czy zły jakościowo. Przykładem mogą być ziemniaki, które mają wysoki indeks glikemiczny, a są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Wśród słodyczy dobrych jakościowo wyróżnić warto:
Szacuny
0
Napisanych postów
38
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
345
Na redukcji nie ma mowy o żadnych słodyczach, po za tym wszystkie snikersy, marsy maja po 55ig ( jesli dobrze pamietam),a to jest zaskakująco mało. Btw. imo nie zmusisz laski, zeby nie jadla slodyczy, albo zeby na diete przeszla :D skloro jej to pasuje i nie szkodzi zostaw w spokoju, slodycze sa lajtowe ;d Jakby miała problemy z tluszczem, nadwagą wtedy się pomartwiwmy :) tu masz spis : http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tabelaindeksow
Szacuny
3
Napisanych postów
89
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
355
Co do redukcji, to od czasu do czasu (raz na tydzień) można coś takiego dać i dobrze żeby to było wartościowe przy okazji i wliczone w dietę.
A co do dziewczyny, no to nie sądzę żeby jej sposób żywienia był zdrowy dla jej organizmu. Nie wmówisz mi, że dobrze jest jeść dużo słodyczy. Powodów jest masa. Choćby większe ryzyko cukrzycy. Samo to, że je dużo słodyczy a ma cukier niski jest chyba dość podejrzane.
"slodycze sa lajtowe" - dzięki za takie rady.
A wracając do tematu, takie ciasteczka zbożowe to dobra rzecz?
Szacuny
53
Napisanych postów
1264
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
16210
Nie ma słodyczy o niskim indeksie, ja bym się kierowała raczej ilością węgli, czyli lepiej jeśli już zamiast batonika zjeść np. żelki albo gume owocową
Edit;
A ciastka zbożoe produkowane na masową skale może tragedią nie są ale za zdrową żywność bym nie traktowała swoją drogą z tego typu żeczy najlepsze skolei będzie ciasto własnej roboty bynajmniej wiesz z czego i ile tego tam w środku jest
Zmieniony przez - iza121 w dniu 2009-03-20 11:33:13
ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami
Szacuny
111
Napisanych postów
16865
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
69867
jak ma ochote na slodkie niech wszama jakis owoc,orzechy czy np.pestki dyni slonecznika,lub jogurt nat.zmiksowany z owocem napewno lepsze to niz wysoko prrzetworozne syfy,na ktore od czasu do czasu mozna sobie pozwolic
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
16414
Jak nie ma z tego widocznych problemow,nie tylko nadwagi ale np.celluitu,duzych wahan cukru,zmiennego nastroju to raczej tak sobie ich nie przestanie jesc,tym bardziej,ze w takim przypadku malo kto by chcial z nich zrezygnowac jesli je lubi
Slodycze maja czesto nizszy ig niz sie wydaje,ze powinny byc,bo duzo w nich tluszczu.Sama sacharoza ma "tylko" ok.60,platki owsiane tez okolo tyle,ale trzeba wlasnie jeszcze umiec rozrozniac co jest dobre.