Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
224
Cześć jestem nowy i z góry przepraszam jeżeli wybrałem zły dział na założenie tematu ale to tak w nawiasie a przechodząc do konkretnego mojego pytania a raczej ich kilku na temat SP to tak :
1. Czy warto iść na SP ?
2. Czy trudno jest się dostać ?
3. Czy lepiej iść na korpus szeregowych czy raczej podoficerów ?
4. Jakie tam są zarobki ?
5. Co po odbyciu SP ?
6. Czy mam szans dostać się do wojska zawodowego ?
Szacuny
17763
Napisanych postów
132954
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
1 Jak nie masz nic do roboty itp to warto 2 nie wiem 3 oczywiscie na podoficerów jesli masz ku temu predyspozycje 4 To reguluje ustawa, mozna na necie znaleźć nie wiem czy aktualne mozesz poszukać sobie 60% – kształconemu na potrzeby korpusu oficerów (obecnie 1920 zł.); 40% – kształconemu na potrzeby korpusu podoficerów (obecnie 1280 zł.); 30% – kształconemu na potrzeby korpusu szeregowych (obecnie 960 zł.). 5 jeśli to cię pociąga brnij dale na zawodowego 6 Na pewno łątwiej niż jakbyś szedł bez tego.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
224
Na podoficera mam predyspozycje bo po szkole średniej i z maturą Ale gdzieś przeczytałem że łatwiej się dostać do zawodowego jak pojdziesz na szeregoweho niż podoficera i nie wiem właśnie czy to jest prawda
Szacuny
6278
Napisanych postów
5210
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
115535
tak, to jest prawda bo na podoficera musisz mieć zagwarantowany wakat, a tych jest mało i zazwyczaj są dużo wcześniej zarezerwowane dla tych którzy są w czynnej służbie od dłuższego czasu. No chyba, że masz predyspozycje w formie plecaka to wal na oficera
Szacuny
17763
Napisanych postów
132954
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
Wiadomo, z tym ze na podoficera to trzeba studia skończyć, bez tego nie ma co liczyć, maż koleżanki teraz robi różne kursy studia by iść w górę a wcale nie gwarantują nic.
Kolega jak do dęblina się strał to się zapytali kogo ma w wojsku
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
6278
Napisanych postów
5210
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
115535
ja mam sporo znajomych w wojsku więc nie musisz mi mówić jak jest ;) tak jak w innych formacjach więc pytam czy jest plecakiem, bo inaczej to niech idzie na szeregowego bo i tak łatwo dostać się nie da ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
224
Ale to po sp to chyba kontrakt z NSR jest a potem chyba zawodowe , a jeżeli podpisał bym kontrakt to to oznacza że cały czas będę na ćwiczeniach itp czy od czasu do czasu i czy będę mógł pracować w np innej pracy