Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Może odwiedza to forum lekarz lub ktoś studiujący medycynę...i pomógłby mi odpowiedzieć na pytanie jakie są najczęstsze objawy Stwardnienia rozsianego...czy przy tej chorobie występuje ból...oraz stany zapalne? Bede wdzięczny za pomoc
Szacuny
500
Napisanych postów
9533
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
18709
sclerosis multiplex powiadasz , nie mam ksiazki pod ręką i nie jestem z neuro zbyt biegły z racji nei przymuszenia przez wykładowców - ale ci pwiem że zapalenia i ból to chyba nie ...
raczej osłabienie drżenie , problemy ze wzrokiem i sluchem , parestezje npnerwu twarzowego (mrowienie pieczenie) zab równowagi itp
sama choroba polega jakby na stanach zapalnych nerwów i ich demielinizacji (oslonki mielinowe - na biologii było u dzieci z rozwojem przebiega mielinizacja która to zapewnia poniekąd ich rozwój
jesli masz obiekcje odnoscnei zdrowia swojego lub bliskich - do neurologa ...
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
"Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Szacuny
4
Napisanych postów
196
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
17370
Moj tata ma stwardnienie rozsiane :( sa rozne rodzaje tej choroby, z tego co wiem bezbolesne. Moj ojciec ma niedowlad konczyn (szczegolnie prawej strony), bardziej nog. Choroba z czasem nasila sie i wystepuja rzuty, czyli mocne poglebienie sie tej choroby. Gdy wykroto u niego SM w wieku 25 lat mogl normalnie funkcjonowac, teraz gdy ma 42 mysle ze juz niedlugo (oby nie) bedzie musial byc na wozku inwalidzkim :( to tyle.
Szacuny
52
Napisanych postów
8416
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
79983
u jednego znajomego sie zaczelo wlasnie od oczu, potem klopoty z chodzeniem, drzenie rąk i nóg. u drugiego ze nagle przestal chodzic, przeszedl 100 m i koniec, nogi mu odmawiały posłuszenstwa.
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2
A jak moja córka (20 lat) pół roku temu miała robiona pełną diagnostykę pod kątem SM i wszystkie badania były absolutnie czyste, natomiast teraz do problemów z widzenie doszły zaburzenia równowagi oraz bóle i zaburzenia mięśni t to czy jest możliwe ze jest ona jednak chora na SM, lecz z jakiś powodów nie zostało to wykryte?
Szacuny
3
Napisanych postów
1
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
7
Kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie SM. Zaczelo sie niewinnie.... lekkie mrowienie w stopach ktore przeszlo w lekkie znieczulenie od pasa w dol i mrowienie dloni + tzw. objaw L'Hermitte'a. Po kilku dniach pod sterydem w szpitalu wiekszosc objawow ustapila. Na razie forma niezla... trenuje normalnie choc lekarze sugeruja aby sie nie przegrzewac i nie forsowac;) Pytanie w jakiej skali bo to co zabije przecietnego czlowieka dla kogos trenujacego codziennie jest rozgrzewką.
Tak czy inaczej warto zwracac uwage na wszelkie nietypowe przewlekle objawy typu mrowienia i drzenia konczyn czy dziwne sprawy ze wzrokiem. Pierwsze rzuty choroby sa czesto bezobjawowe. Warto wyeliminowac borelioze ktora daje podobne objawy. Obowiazkowo MRI glowy i odcinka szyjnego kregoslupa. Jesli tam cos wyjdzie...punkcja i badanie plynu z rdzeniowo mozgowego dla pewnosci. Absolutnie nie ignorowac zadnych objawow (ale tez nie popadac w jakas przesade)
Pozdrawiam i zycze zdrowia