Szacuny
0
Napisanych postów
71
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4655
Tak jak w temacie, napiszcie jakie taktyki stosujecie ,może jakieś ciekawe wskazówki co do zachowania, ułożenia nóg czy walce w klinczu (na dole czy na górze).Może macie jakieś ciekawe sprytne sposoby na obalenia . Osobiście w klinczu wole na dole ponieważ można łatwiej wykorzystać techniki z judo osoto gari czy przerzut przez bark lub zwykłe wejście w nogi, może to błąd ale jestem początkujący
Samozaparcie i wola walki kręgosłupem moich marzeń
Szacuny
8
Napisanych postów
1731
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
8943
Jak klincz to zapasy klasyczne. Oni idą dośc wyprostowani, ciasno, napierając ciałem.
Do klinczu trzeba miec dobry balans i czucie. Warto nauczyć się podstawowych wejść za plecy i do tego dążyć - proste i bezpieczne. Stopniowo trzeba się uczyć podstawowych uchwytów i kontroli: za głowę, ręka-głowa, ręka-pacha. Z tego dość do podwójnego podchwytu i znów za plecy. Przy okazji dojdą proste rzuty z tego: jakies niskie obalenia i jakieś rzuty podstawowe. I będzie git.
Swoją drogą uważam rzuty z klasyka świetnie opracowane biomechanicznie - są bezpieczniejsze od odpowiedników judockich.
Szacuny
5
Napisanych postów
400
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1889
grimper w jaki sposób schodzisz za plecy?
Ja znam tylko taki sposób kiedy masz chwyt "głowa-ręka", głowe w dół ściągasz, ręke do góry i wchodzisz pod pachą za plecy...
Szacuny
8
Napisanych postów
1731
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
8943
CHyba podobnie. Mi taki myk pokazał stary zapasnik: trzeba wszystko lekko rozchuśtać i wtedy robi się szpara pod pachą i w to wchodzi się głową. W elekcie nie robimy żadnej pracy rękami, więc obrona jest trudna i znajdujemy sie za gościem. On z tego rzucał przez udo, ale równie dobrze mozna iśc za plecy.