SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE CEBULOWO- SEROWYM
Składniki:
- szynka wieprzowa 1 kg
- oliwa z oliwek
- czosnek
- śmietana 12 %
- cytryna
- jogurt naturalny
- serek topiony 100 g
- cebula biała i czerwona
- przyprawy: pieprz, sól, lubczyk, cebula suszona
Jak przygotować?
1. Pokrój szynkę na 1 cm- 1,5 cm plastry, a następnie przypraw solą, pieprzem czarnym. Odstaw do lodówki, aby przeszła przyprawami.
2. Smaż szynkę po 1,5 min z każdej ze stron.
3. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dwa ząbki czosnku, przypraw pieprzem, lubczykiem, suszoną cebulą, dodaj kilka kropli soku z cytryny.
4. Lekko podsmażone warzywa zmiksuj blenderem wraz ze 100 g serka topionego, dodaj 200 ml wody, 20 g jogurtu naturalnego i 20 g śmietany 12 %.
5. Przełóż sos do garnka, dodaj kilka kawałków niezmiksowanej cebuli, dodaj mięso, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 min.
6. Jeżeli chcesz w trybie natychmiastowym uzyskać gęstszy sos, to podnieś przykrywkę zredukuj go, ewentualnie odstaw potrawę do lodówki jak wystygnie, to wtedy sos sam się zsiądzie.
CAŁA PORCJA: 2220 kcal, B 180 g, T 136 g, W 70 g
Możemy to spokojnie podzielić na 5. porcji, jedna porcja zatem:
444 kcal, B 36 g, T 27, 2 g, W 14 g
Zmieniony przez - koralina945 w dniu 2013-12-03 18:51:06
Składniki:
- szynka wieprzowa 1 kg
- oliwa z oliwek
- czosnek
- śmietana 12 %
- cytryna
- jogurt naturalny
- serek topiony 100 g
- cebula biała i czerwona
- przyprawy: pieprz, sól, lubczyk, cebula suszona
Jak przygotować?
1. Pokrój szynkę na 1 cm- 1,5 cm plastry, a następnie przypraw solą, pieprzem czarnym. Odstaw do lodówki, aby przeszła przyprawami.
2. Smaż szynkę po 1,5 min z każdej ze stron.
3. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dwa ząbki czosnku, przypraw pieprzem, lubczykiem, suszoną cebulą, dodaj kilka kropli soku z cytryny.
4. Lekko podsmażone warzywa zmiksuj blenderem wraz ze 100 g serka topionego, dodaj 200 ml wody, 20 g jogurtu naturalnego i 20 g śmietany 12 %.
5. Przełóż sos do garnka, dodaj kilka kawałków niezmiksowanej cebuli, dodaj mięso, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 min.
6. Jeżeli chcesz w trybie natychmiastowym uzyskać gęstszy sos, to podnieś przykrywkę zredukuj go, ewentualnie odstaw potrawę do lodówki jak wystygnie, to wtedy sos sam się zsiądzie.
CAŁA PORCJA: 2220 kcal, B 180 g, T 136 g, W 70 g
Możemy to spokojnie podzielić na 5. porcji, jedna porcja zatem:
444 kcal, B 36 g, T 27, 2 g, W 14 g






Zmieniony przez - koralina945 w dniu 2013-12-03 18:51:06