Szacuny
4
Napisanych postów
852
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
18498
Składniki jakie będą nam potrzebne to:
Kapusta pekińska (może być sałata lodowa)
Ogórek zielony
2 pomidory
Zielone oliwki - według uznania
1 czerwona cebula
Ser feta
2 x Sos Sałatkowy Grecki Firmy Knorr
Woda, oliwa z oliwek (olej roślinny lub innego tego typu oliwy)
Wszystko dokładnie kroimy, ser feta kroimy w kostkę.
Następnie przyrządzamy sos grecki. Do miseczki dodajemy 3 łyżki wody oraz oliwy (Ja robiłem większą ilość, dlatego do dwóch sosów dodałem 6 łyżek wody i 6 łyżek oliwy)
Wszystko dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Smacznego.
Zmieniony przez - biggin w dniu 2009-03-27 13:09:53
Zmieniony przez - biggin w dniu 2009-03-27 13:10:33
Zmieniony przez - biggin w dniu 2009-03-27 13:16:29
Szacuny
0
Napisanych postów
390
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3682
"fete mozna tez ugotowac i wtedy sie lepiej kroi. tak robia w niektorych barach/restaracjach." stary dawno sie tak nie uśmiałem :D:D:D wwwwwwwwwjak ktos gotuje fere to zdrowia mu życze ! :D buahahhaa PS.Do sałatki polecam Vine sos :) lepiej smakuje jc
Szacuny
0
Napisanych postów
36
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
484
fete najlepiej kroic nozem takim do filetowania tzn. zeby plaszczyzna noza byla dosc waska . co do przepisu to mija sie to z ideą sałatki greckiej - jest to sałatka warstwowa, a nie merderda z majonezem, no ale sam przepis gut :D. osobiscie nie daje oliwek, a sosik przyrzadzam sam - najprostszy winegrecik, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego i łyżka musztardy (ja uzywam sarepskiej). do tego mozna jeszcze wciepnac ziola prowansalskie albo bazylie. wszystko do blendera (albo małego pojemniczka na żywność i energicznie trzasc ). polecam:D
Szacuny
12
Napisanych postów
526
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
6494
salata lodowa 3x lepsza od kapusty pekinskiej wg mnie :P jędrna i chrupiąca :P
a fete radze dodawac dopiero przed jedzeniem ... mieszamy warzywa z sosem a fete w kostkach ukladamy sobie po nalozeniu na talerz i wtedy sie nie rozpadkie ...
tak robi sie w restauracjach i dlatego te salatki tak ladnie wygladaja