Składniki:
3-4 pomidory
1 mały kalafior kalafior
1 awokado
6 całych jaj (jedno na majonez)
1 serek wiejski
50g jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego/jabłkowego
koperek, sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Kalafiora pokroić/podzielić na mniejsze kawałki (najlepiej na takie, aby potem można było na raz ładować do ust
), gotować w osolonej wodzie aż zmięknie i odcedzić, poczekać aż wystygnie.
1) Przygotowanie dietetycznego majonezu/sosu:
Jedno jajko ugotowane na twardo drobno pokroić i wrzucić do jakiegoś naczynia. Dołożyć serek wiejski, jogurt naturalny, sok z cytryny, ocet winny, sól, pieprz i wszystko razem zmiksować blenderem. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, to można dolać nieco wody. Majonez gotowy.
2) Przygotowanie sałatki:
Na dnie naczynia położyć ugotowanego kalafiora. Na nim ułożyć pokrojone w dowolny sposób pomidory (znów polecam kroić na takie kawałki aby były 'na raz'). Jako trzecią warstwę ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka na twardo. Lekko posolić i dodać nieco pieprzu. Jako czwartą warstwę ułożyć pokrojone w kostkę awokado (dzisiejsza wersja była bez awokado). Następnie wszystko przykryć przygotowanym wcześniej majonezem i udekorować koperkiem. Gotowe.
Polecam podawać z chlebem razowym lub wcinać samą
Dodam od siebie, że jest to sałatka niskokaloryczna (dzięki dietetycznemu majonezowi/sosowi) i przez to szczególnie polecam ją osobom, które lubią dużo jeść. Na prawdę można się nieźle zapchać.
W dzisiejszej wersji, zrobiłem z dodatkiem brokułów (zostały mi z wczoraj i musiałem coś z nimi zrobić) i bez awodako - wolałem zrobić sobie pastę i posmarować nią chlebek.
BTW dla sałatki z awokado i z majonezem (bez chleba)
Kcal: 1100
B: 80 (69 zwierzęcego)
T: 73
W: 31
Zmieniony przez - Fryto w dniu 2014-02-24 22:42:55
3-4 pomidory
1 mały kalafior kalafior
1 awokado
6 całych jaj (jedno na majonez)
1 serek wiejski
50g jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego/jabłkowego
koperek, sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Kalafiora pokroić/podzielić na mniejsze kawałki (najlepiej na takie, aby potem można było na raz ładować do ust

1) Przygotowanie dietetycznego majonezu/sosu:
Jedno jajko ugotowane na twardo drobno pokroić i wrzucić do jakiegoś naczynia. Dołożyć serek wiejski, jogurt naturalny, sok z cytryny, ocet winny, sól, pieprz i wszystko razem zmiksować blenderem. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, to można dolać nieco wody. Majonez gotowy.
2) Przygotowanie sałatki:
Na dnie naczynia położyć ugotowanego kalafiora. Na nim ułożyć pokrojone w dowolny sposób pomidory (znów polecam kroić na takie kawałki aby były 'na raz'). Jako trzecią warstwę ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka na twardo. Lekko posolić i dodać nieco pieprzu. Jako czwartą warstwę ułożyć pokrojone w kostkę awokado (dzisiejsza wersja była bez awokado). Następnie wszystko przykryć przygotowanym wcześniej majonezem i udekorować koperkiem. Gotowe.
Polecam podawać z chlebem razowym lub wcinać samą

Dodam od siebie, że jest to sałatka niskokaloryczna (dzięki dietetycznemu majonezowi/sosowi) i przez to szczególnie polecam ją osobom, które lubią dużo jeść. Na prawdę można się nieźle zapchać.
W dzisiejszej wersji, zrobiłem z dodatkiem brokułów (zostały mi z wczoraj i musiałem coś z nimi zrobić) i bez awodako - wolałem zrobić sobie pastę i posmarować nią chlebek.
BTW dla sałatki z awokado i z majonezem (bez chleba)
Kcal: 1100
B: 80 (69 zwierzęcego)
T: 73
W: 31




Zmieniony przez - Fryto w dniu 2014-02-24 22:42:55
Hard work & dedication