Chciałem się podzielić prostym przepisem, na szybko sałatkę, ale za to bardzo dobrą. Czas przygotowania będzie wynosić około 15 minut. Według mnie fajne połączenie smaków. Sałatka pikanta, kwaskowa a zarazem delikatna.
Czego będziemy potrzebować:
- pierś z kurczaka 150g
- pomidorki cherry 5-6 sztuk
- mix sałat (jeśli ktoś woli może być sama np. sałata lodowa)
- papryczka pepperoni
- sos vinegret
- awokado
- mozzarella 100g/feta 50g
- pikantna przyprawa do kurczaka ( używam akurat pikantnej prymat)
- oliwa z oliwek
Na początku myjemy pierś, rozbijamy lub rozkrajamy, aby nie była zbyt gruba. Obtaczamy w przyprawie pikantnej, wrzucamy na patelnie na rozgrzaną oliwę( najlepiej na małym ogniu, wtedy pierś się nie wysuszy, będzie soczysta). W czasie, gdy pierś się smaży kroimy, paprykę, awokado, fetę w kostkę, pomidory w ćwiartki. Warzywka mieszamy ze sobą, przygotowujemy sos, polewamy, a na koniec dodajemy ser. Gdy kurczak dojdzie, kroimy go w cienkie paseczki i układamy na na sałatce.
Jeśli używacie mozzarelli to proponuje kroić w grubsze paski, jest dość delikatna i wtedy bardziej będzie ją czuć. Jeśli chodzi o mozzarellę to polecam z bazylią, bardzo dobry smak.
Do wartości odżywczych nie wliczałem warzyw, oprócz awokado(owoc)
Białko 58g, węglowodany 24g, tłuszcze ok. 20g
Wersja mozzarella/feta praktycznie się nie różnią pod względem wartości. Paprykę pepperoni można zastąpić czerwoną lub żółtą. U mnie akurat dziś pojawiły się pepperoni i żółta.
Smacznego

Czego będziemy potrzebować:
- pierś z kurczaka 150g
- pomidorki cherry 5-6 sztuk
- mix sałat (jeśli ktoś woli może być sama np. sałata lodowa)
- papryczka pepperoni
- sos vinegret
- awokado
- mozzarella 100g/feta 50g
- pikantna przyprawa do kurczaka ( używam akurat pikantnej prymat)
- oliwa z oliwek
Na początku myjemy pierś, rozbijamy lub rozkrajamy, aby nie była zbyt gruba. Obtaczamy w przyprawie pikantnej, wrzucamy na patelnie na rozgrzaną oliwę( najlepiej na małym ogniu, wtedy pierś się nie wysuszy, będzie soczysta). W czasie, gdy pierś się smaży kroimy, paprykę, awokado, fetę w kostkę, pomidory w ćwiartki. Warzywka mieszamy ze sobą, przygotowujemy sos, polewamy, a na koniec dodajemy ser. Gdy kurczak dojdzie, kroimy go w cienkie paseczki i układamy na na sałatce.
Jeśli używacie mozzarelli to proponuje kroić w grubsze paski, jest dość delikatna i wtedy bardziej będzie ją czuć. Jeśli chodzi o mozzarellę to polecam z bazylią, bardzo dobry smak.
Do wartości odżywczych nie wliczałem warzyw, oprócz awokado(owoc)
Białko 58g, węglowodany 24g, tłuszcze ok. 20g
Wersja mozzarella/feta praktycznie się nie różnią pod względem wartości. Paprykę pepperoni można zastąpić czerwoną lub żółtą. U mnie akurat dziś pojawiły się pepperoni i żółta.
Smacznego