Witam, wczoraj byłem na basenie i pierwszy raz w saunie. Najpierw odwiedziłem na 12 minut suchą(ok 90-100*C), po czym poszedłem zmyć się pod letni prysznic, do jacuzzi posiedzieć z 10 minut, a następnie do sauny mokrej(+100*C) posiedziałem też ok 12 minut i poszedłem znów do jacuzzi na ok 10 minut. Po czym poszedłem na bicze wodne, aby "rozmasować" plecy, nogi, ręce.
Jak na pierwszy raz za dużo tej sauny, ale spodobało mi się, bo wiem, że to doskonały sposób na regenerację po ciężkim tygodniu treningów.
Tutaj mam pytania do bardziej doświadczonych:
-Jak stosować saunę(ile czasu, po ile cykli, co po saunie, jaki prysznic najlepiej, jak odpoczywać) i która jest bardziej polecana(mokra/sucha)?
-Czy bicze wodne pomagają na przykurcze mięśni? Czy pomagają w rozciąganiu kończyn?
-Jakie są jeszcze korzyści z odwiedzania sauny, biczów wodnych i jacuzzi prócz regeneracji?
Info o mnie:
Waga: 68 +/-
Wzrost: 178
Jak na pierwszy raz za dużo tej sauny, ale spodobało mi się, bo wiem, że to doskonały sposób na regenerację po ciężkim tygodniu treningów.
Tutaj mam pytania do bardziej doświadczonych:
-Jak stosować saunę(ile czasu, po ile cykli, co po saunie, jaki prysznic najlepiej, jak odpoczywać) i która jest bardziej polecana(mokra/sucha)?
-Czy bicze wodne pomagają na przykurcze mięśni? Czy pomagają w rozciąganiu kończyn?
-Jakie są jeszcze korzyści z odwiedzania sauny, biczów wodnych i jacuzzi prócz regeneracji?
Info o mnie:
Waga: 68 +/-
Wzrost: 178