Staraj się nigdy nie korzystać z gotowych produktów z dziennika typu właśnie "schab pieczony", "kotlet jakiś tam w panierce", "jajecznica na maśle" - dlatego, że nigdy nie wiesz czy ktoś np. nie dorzucił tam tłuszczu albo innych dodatków , i ile...
W Twoim przykładzie, gdyby schab stracił przy pieczeniu połowę wagi, to ilość tłuszczu powinna się co najwyżej podwoić na 100g , a mamy 4 razy tyle - czyli pewnie ktoś dodał dużo tłuszczu do pieczenia albo jeden schab był chudy, drugi dużo tłustszy... Można się bawić we wróżkę i zgadywać

.
Mięsa w ogóle różnią się zawartością tłuszczu, nawet surowe, więc trzeba się nauczyć to mniej więcej oceniać samemu, a korzystanie z gotowców może doprowadzić do tego, że zjesz dziennie np. o
30g tłuszczu za dużo lub za mało i kaloryczność też będzie inna, niż powinna - każde 10g fatu to 90 kcal, czyli 30g źle policzone - aż 270 kcal różnicy ...
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-03 21:44:11