Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Cześć
Schab ma około 130kcal na 100g jako samo mięso bez tłuszczu? Czy schab z nieodc8etym tłuszczem ale w gramaturze 100g ma tyle samo kalorii co z odciętym mający również 100g? Na redukcji najlepiej odcinać w miarę możliwości czy zostawiać?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Pytanie Twoje jest niezbyt sensowne. To czy należy odcinać tłuszcz z mięsa, bez względu na to, czy jest to schab, czy też inny element tuszy zależne jest przede wszystkim od tego, czy ten tłuszcz potrzebujesz, czy też nie. Skoro chcesz go unikać, to odcinasz i tyle.
Poza tym, w tabelach kalorycznych masz podane przybliżone wartości kalorii i skalniaków odżywczych produktów. Schab może mieć 3-4 procent tłuszczów, jak i 10-12 procent. Zależne będzie to od miejsca wycięcia. Im bliżej karkówki, tym więcej tłuszczów.
34741
Napisanych postów
25134
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282562
Hej , nie popadajmy w skrajności i zwyczajnie wlicz sobie z jakiejś tabelki np SCHAB SUROWY BEZ KOSCI , ewentualnie jak trafi ci się jakiś wybrakowany kawałek gdzie tego tłuszczu jest sporo to można odcinać ale jak typowy ładny kawałek schabu z białą tłuszczową skórka to nie ma co zdziwiać tym bardzie że liczy się ogół diety i odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych oraz źródeł tłuszczy czy to zwierzęce czy roślinne . Nie ma sensu skupiać się na takich detalach bo często ludzie co tak świrują to zaniedbują inne wazniejsze rzeczy
34741
Napisanych postów
25134
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282562
Jadtoja
W sensie chodziło mi czy dalej liczyć standardowo że 100g schabu surowego to 130kcal
Tak, licz tak jak kalklulatory pokazują , schab to schab i tak samo jak kazdy produkt tego typu może zawierac pewną granicę błedu bo raczej nie spotkałem się w kalkulatorach czy tabelkach aby był podziął na schab tłusty mało tłusty czy średnio tłusty więc zawsze granica błedu jest tak samo jak to że my nie mamy zadnych szans oszacować co dkalorii ile danego dnia spaliliśmy więc takimi różnicami nie warto sobie głowy zawracac
Szacuny
502
Napisanych postów
1886
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
23353
monkey22
Jadtoja
W sensie chodziło mi czy dalej liczyć standardowo że 100g schabu surowego to 130kcal
Tak, licz tak jak kalklulatory pokazują , schab to schab i tak samo jak kazdy produkt tego typu może zawierac pewną granicę błedu bo raczej nie spotkałem się w kalkulatorach czy tabelkach aby był podziął na schab tłusty mało tłusty czy średnio tłusty więc zawsze granica błedu jest tak samo jak to że my nie mamy zadnych szans oszacować co dkalorii ile danego dnia spaliliśmy więc takimi różnicami nie warto sobie głowy zawracac
Na potreningu w kalkulatorze schab lub lopatka juz nie pamiętam które jest właśnie zwykly który ma ileś tam tl I z dopiskiem Biedronka i wtedy 4gr bo rzeczywiście jest w miarę chudy przynajmniej u mnie
Szacuny
32
Napisanych postów
201
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
10517
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) dopuszcza bodaj 20% granicę błędu na wartości odżywcze. Nie wiem jak to wygląda w EU. Więc nie przejmuj się czy schab ma trochę więcej czy mniej tłuszczu :)
Szacuny
502
Napisanych postów
1886
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
23353
Tristram
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) dopuszcza bodaj 20% granicę błędu na wartości odżywcze. Nie wiem jak to wygląda w EU. Więc nie przejmuj się czy schab ma trochę więcej czy mniej tłuszczu :)
No pewnie żadna różnica czy 5 czy 15...10gr tl to prawie 100kcal wiec dziennie ta różnica bledu może byc spora