Ser mozzarella to niedojrzewający ser podpuszczkowy. Receptura mozzarelli pochodzi z południowych Włoch. Sama mozzarella ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Plusem jest to iż sprawdzi się zarówno na zimno, jako dodatek do posiłków lub na ciepło, jako element dań z makaronem, czy pizzy. Jednak poza walorami smakowymi, dlaczego jeszcze warto jeść mozzarellę?
-Jest świetnym źródłem białka - mozzarella w 100 gramach posiada blisko 30 gram białka. Z kolei białko znajdujące ię w nabiale ma całkiem dobry profil aminokwasów.
-Posiada bardzo dobre tłuszcze zarówno krótko jak i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jak również sprzężony kwas linolowy (popularny CLA). CLA m.in. nasila proces lipolizy tkanki tłuszczowej, czyli pomaga nam spalać tłuszcz, wykazuje działanie antybakteryjne, jak również buduje tkankę mięśniową.
-Jest źródłem wapnia, jak wiadomo nabiał posiada masę wapnia jak również jest bogaty w witaminy i minerały które pozwalają go lepiej przyswajać w naszym organizmie.
-Jak już zostało wspomniane ma bogate walory estetyczne oraz rozmaite zastosowanie w kuchni.
