Cześć, mam pytanie, biorę mleko prosto od rolnika 2x2l w tygodniu z którego robię ser twarogowy, mleko po odstaniu ma śmietanę. Czekam aż odstoi 2-3 dni następnie delikatnie je podgrzewam i czekam aż się zetnie gdzie następnie odcedzam przez firankę. I tu moje pytanie jak liczyć średnią kaloryczność takiego sera ? Czy jako ser tłusty, smietankowy? czy jaką wartość przyjąć? jest mi to niezbędne dla prawidłowego wyliczenia dziennego zapotrzebowania kcal, wiem że pewnie nie da się tak przez internet bez badań tego określić dokładnie ale jaką przybliżoną wartość makro mogę przyjąć?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
przyjmij jako ser tłusty, aż tak dokładnie nie ma co się bawić.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Prawdopodobnie(wg tabel w necie) będą to wartości zbliżone do twarogu tłustego, niemniej chyba nie jesz tego twarogu codziennie w nie wiadomo jakich ilościach by robiło Ci różnicę kilka gram tłuszczu czy białka w tą czy w tą?
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
przyjmij jak dla sera tłustego, aczkolwiek sam jak kiedyś szukałem to w internecie dla sera od krowy makro strasznie się różniło od tego tłustego (szczególnie ilością białka), ale liczyłbym jako tłusty
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Również uważam, że wartości odżywcze dla sera twarogowego tłustego będą najbliższe prawidłowym wartościom odżywczym sera, który wytwarzasz. Niestety dokładnie nie da się tego określić, ponieważ sporo zależy od składu mleka, czy dokładnego sposobu produkcji. Warto jednak pamiętać, że nie jadasz przecież tego bardzo często, że możliwy był spory błąd. Podobnie jak w przypadku innych tłustych produktów np. boczku, łopatki, karkówki, czy łososia każdy kawałek może mieć zupełnie inną ilość tłuszczów i niegdy nie trafimy dokładnie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Witaj,
Jak koledzy wyżej taki ser licz jak tłusty twaróg, nie ma co się "spinać o pare gram w tą czy w tą stronę. Bierz i tak na wszystko poprawkę.
Pozdrawiam
Jak koledzy wyżej taki ser licz jak tłusty twaróg, nie ma co się "spinać o pare gram w tą czy w tą stronę. Bierz i tak na wszystko poprawkę.
Pozdrawiam
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!