Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Tak jak w temacje czy miedzy tymi dwoma serkami jest jakas roznica cze nie ma. W tabeli wartosci odzywczych przeczytalem ze serek twarogowy homogenizowany ma ~16 gram bialka. Czym predzej popedzilem do sklepu i chcialem sobie to kupic. Kupilem ale serek homogenizowany z TSM. Napisane bylo ze 8 gram bialka. Pytajac sie o serek twarogowy homogenizowany w kazdym sklepie sugerowali mi wlasnie ten co kupiel. Szukalem chyba w 10 spozywczakach i Biedronce. Wiec jakto jest z tym serkiem. Wie ktoś ?
Szacuny
28
Napisanych postów
1704
Wiek
41 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
12529
Wydaje mi się że chodzi o serek w takich większych plastikowyh opakowaniach(nawet małe wiaderko)i jest to chyba twaróg,którego uzywa się do robienia i wypieków ciast(np.sernik na zimno).Widziałam takie w Tesco więc może go nie ma w małych sklepach.
A tak dla jasności to proces homogenizacji polega na ujednoliceniu produktu i prosto mówiąc rozbiciu kuleczek tłuszczowych:)
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
WoW Widze ze kolega chyba nie potrafi interpretowac pytań. Jesli znasz odpowiedz to odpowiadaj jesli nie to trudno, pozwol zrobic to komus innemu. Wydaje mi sie ze trafna odpowiedza na moje pytanie nie jest na pewno "Wiesz co ja najpierw patrzę na to co pisze na etykiecie a nie na nazwę" a z drógiej strony zeby kupic jakis produkt powinno sie raczaj znac jego nazwe
widze nieprawidlowosc w gramach miedzy wartosciami zapisanymi na stronie o wartosciach odzywczych, gdzie link znalazlem w poscie podwieszonym http://www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd=show_entry&lp=52 ( tu podaje do konkretnego produktu ) ajak jush napisalem w serku TSM jest 8. Znasz odpowiedzna to pytanie ??
Szacuny
97
Napisanych postów
2782
Wiek
43 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15058
No to inaczej:
Serek twarogowy jak sama nazwa wskazuje opiera się na twarogu
Twaróg uzyskiwany jest z mleka i ma grudkowatą formę (lub bardziej gładką w zależności od zawartości z tłuszczu). Zawiera również stosunkowo dużo białka.
Homogenizacja - polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z nie mieszających się ze sobą w warunkach normalnych składników (wikipedia.org)
Więc serek homogenizowany twarogowy od zwykłego serka różni się tym że w jego produkcji (jak się pewnie już słusznie zdążyłeś domyśleć) użyty jest serek :: uwaga :: twarogowy!
Co daje nam ta fantastyczna mieszanina? Ano większą zawartość białka! Ha!
Więc wniosek z tego taki że serki homogenizowane nie oparte na twarogu (takie jak np. Danio czy inne) będą tego białka zawierały niewspółmiernie mniej.
I wiesz co? Właśnie o to mi chodziło - nie patrzeć na nazwę tylko na zawartość składników odżywczych.
Bo w Polsce nie ma takiego prawa które nakazywałoby pisać na etykiecie wielkimi literami "SEREK TWAROGOWY HOMOGENIZOWANY".
Szacuny
97
Napisanych postów
2782
Wiek
43 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15058
Co tam jeden serek, ja dzisiaj zjadłem pół kilo frytek Ale raz, że jestem na typowej masówce wysokowęglowodanowej a dwa - jestem w dużej części ekto i mogę sobie pozwolić od czasu do czasu na takie wyskoki
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
oo wielkie dzieki. Tylko dziwi mnie ze w pobliskich sklepach nikt o serku twarogowymn homogenizowanym nie slyszal tylko o zwyklym homogenizowanym hmm chyba bede musial sie wybrac do jakiegos duzo wiekszego sklepu :/ moze wydawalo Ci sie ze jest to glupie pytanie za co przepraszam ale na serio nie wiedzialem o co chodzi a teraz bialko jest dla mnie na wage zlota :D