Osoby początkujące często zastanawiają się jakie źródła białka warto stosować w swojej diecie w czasie redukcji, czy budowania masy mięśniowej. W rzeczywistości nie ma tutaj znaczenia, jaki jest nasz cel. Źródła składników odżywczych nie zmieniają się ze względu na jego wybór. Bazować należy na jak najmniej przetworzonych produktach.
Serek wiejski, inaczej ziarnisty jest amerykańskim rodzaje sera, który produkowany jest z mleka krowiego. Jednak na rynku pojawiają się już odpowiedniki np. z mleka koziego. Zalicza się go do serów twarogowych, niedojrzewających. Można go spotkać z różnymi dodatkami:
- naturalny,
- ze szczypiorkiem,
- koperkiem,
- ogórkiem konserwowym,
- oliwkami,
- rzodkiewką.
W Polsce wytwarzany jest od 1992 roku przez firmę OSM Piątnica.
Jak najbardziej może on być elementem diety i źródłem białka oraz tłuszczów. Np. dodatkiem do omletów, płatków owsianych, koktajli, ciast, pieczywa, warzyw, owoców, czy jedzony bez dodatków.
