Witam serdecznie, mam 17 lat, od miesiąca uczęszczam na treningi MMA. Wcześniej trenowałem street workout, a także amatorsko w domu czy w garażu z obciążeniem i do tego jakieś elementy sportów walki. Teraz gdy w końcu udało mi się zacząć trenować MMA chciałbym to robić naprawdę dobrze do końca. Aktualnie treningi odbywają się jak na razie raz w tygodniu w sobotę. Ułożyłem sobie do tego plan dwóch treningów. Jeden na bazie treningu stricte z obciążeniem z w miarę dużym obciążeniem i szybkim tempem wykonywania i krótkimi przerwami aby poprawić się ogólnie motorycznie, szybkość, siła ciosu itd a drugi dotyczy kalisteniki w którym wykonuje ćwiczenia wolniej aby poprawić siłę w parterze (słyszałem że kto trenował street workout ma łatwiej w BJJ). Chciałbym do tego dodać jakieś interwały by poprawić się wydolnościowo żeby nie brakowało mi tlenu podczas sparingów itd. Znalazłem ostatnio interwał który wykonuje się na worku bokserskim (1 min intensywnej pracy na worku / 30s przerwy) i na przykład 8 serii. Wykonuję go osobno po treningu A i B. Szczerze wszystko to co tutaj mam wykonuję chaotycznie dość, nie trzyma się to kupy. Prosiłbym o ogarnięcie mnie że tak powiem :D Do tego dochodzi rozciąganie itd. Zależy mi po prostu na wszystkim. Siła, wytrzymałość, kondycja, szybkość itd itd ale żeby samemu to ogarnąć to niestety nie potrafię i potrzebuję przewodnika. Na dole zostawiam oba plany. Możecie zmienić wszystko jeśli taka potrzeba, dostosuję się ale chciałbym dostać naprawdę coś co pozwoliłoby mi trenować na dłuższą metę.
TRENING 1
Przysiady z obciążeniem 20
Wspięcia z obciążeniem 20
Podciąganie nachwytem 6
Wyciskanie żołnierskie 20
Martwy ciąg 10
Uginanie ramion 10
Pompki / dipy 15 / 10
Wznosy kolan na drążku 10
TRENING 2
Pistol squats z obciążeniem 3
Wspięcia z obciążeniem 20