Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
10
Witam. Mam krótkowzroczność -8 dpt na oko prawe i -7 na lewe ,do tego astygmatyzm -4. Ćwiczyłem 5 lat jak miałem ok. 22 lat. Miałem osiem lat przerwy ,a teraz znów zacząłem ćwiczyć ,i muszę przyznać że znów zaczęło mi się wkręcać . Zastanawiam się czy może mi się pogorszyć wzrok ,bo jak wcześniej ćwiczyłem to nic nie zauważyłem żeby się pogarszał.
Ma ktoś może podobną wadę i ćwiczy?
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
2
Cześć
Mam podobny problem,praktycznie mam identyczną wadę wzroku,przez całe Swoje życie trenowałem piłkę nożną,wzrok z wiekiem mi się pogarszał nie wiem czy to było spowodowane wysiłkiem fizycznym,wątpię w to w każdym bądź razie gdy moja wada wzroku się ustabilizowała,jakieś dwa lata temu poszedłem do kliniki w Krakowie,chciałem sobie zrobić laserową korekcje wzroku,Pani mi oznajmiła,że z taką wadą wzroku nie można nić dźwigać bo siatkówka może się odkleić a po zabiegu i zniwelowaniu wady nic się w tej kwestii nie zmieni ponieważ laser nie ingeruje w naszą siatkówkę ,czyli najprościej mówiąc wada wzroku zniknie ale nic poza tym.
Ogolnie byłem u kilku okulistów,jedni kategorycznie mi zabraniają ćwiczyć,inni mówią,że robie to na własną odpowiedzialność,tak naprawdę sam nie wiem co mam o tym myśleć,bo chciałbym ćwiczyć,być dobrze zbudowanym,ale obawiam się właśnie o tą siatkówkę bo jednak perspektywa wyrzeźbionej sylwetki i bycie niewidomym mniej mi się podoba niż bycie chudym ale widzącym na oczy :D Jak jest ktoś kto ćwiczy czy takich dużych wadach to niech się wypowie w temacie,czy coś mu się dzieje czy nie..dla niektórych to na pewno bardzo istotne ..
Ja osobiście się troche obawiam i nie ćwicze..w piłke też przestałem grać..mam nadzieje,że medycyna pójdzie do przodu,albo już poszła i da się coś z tym zrobić..czekam na Wasze odp,pozdro