Szacuny
5
Napisanych postów
2007
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15517
Witam serdecznie. Chciałbym przenieść moją siłownię na poddasze. Problem w tym, że dom nie jest ocieplony, na dachu położona jest papa. W lato jest tam strasznie duszno, w zimę strasznie zimno.
W zimę myślę, że dam sobie radę. Powierzchnie potrzebną na siłownię "ogrodzę" kocami / foliami lub czymś podobnym. Po prostu spuszczę ten materiał od sufitu do podłogi. Do środka dam dwa grzejniki elektryczne, włączę 15 minut przed ćwiczeniem i powinno być ok.
A w lato.. no właśnie? Co w lecie? Nawet gdybym ćwiczył pod wieczór, jak słońce już zajdzie, to i tak temperatura była by bardzo wysoka. Na poddaszu jest kilka małych okienek, obawiam się, że otwarcie ich nie przyniesie oczekiwanych skutków. Wiatrak też raczej odpada, bo co mi da ten wiatrak? Będzie rozdmuchiwał gorące powietrze. Budżet mam bardzo ograniczony, więc robienie drogich systemów klimatyzacyjnych odpada.
Jak Wy sobie radzicie z tym problemem?
Pozdrawiam.
Szacuny
5
Napisanych postów
2007
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15517
Z tą watą szklaną dobry pomysł, ale za drogi. Powierzchnia poddasza to około 70 metrów kwadratowych, a niestety nie ma tam rozdzielonych pomieszczeń, jest jedno duże.
Zmieniony przez - latwoo w dniu 2012-03-17 12:18:09
Szacuny
9
Napisanych postów
2425
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
9575
latwoo siem, identyczny problem mam jak Twój zamawiasz ławkę z Marbo z kolei ja już zamówiłem wczoraj i czekam, składam sprzęt właśnie na strych Również podłączam się do pytania bo bardzo mnie ten element ciekawi, identycznie na strychu mam z okienkami. A powiedz mi jedną rzecz jaki masz dostęp do prądu ? Przedłużacz czy aktywne gniazdko ? bo ja mam 2 gniazdka ale boje się sprawdzić czy to coś wgl chodzi, całe w kurzu brud itd... a również potrzebował bym np do muzyki (wieży) pozdr !
Szacuny
497
Napisanych postów
18907
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
65886
Jeśli to Twój dom, to ociepl dach, wsadzają np. watę mineralną między krokwie, pod to i na to zwykłą folię, miejscami przybić cienkimi deskami i gitara, sam tak ocieplałem i było ok, latem nie było już taj duchoty a zimą cieplej. Koszt większy ale znów nie taki duży, a inwestycja na lata i ocieplenie chaty tez +
Szacuny
8
Napisanych postów
2367
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
45570
Ja ostatnio rozmawiałem z wujkiem który mniej więcej orientuje się w budowlance to powiedział żebym dał styropian pomiedzy krokwy i będzie git.... w lato się nie nagrzeje a w zimę nie będzie tak zimno... i to tanie rozwiązanie..
Szacuny
497
Napisanych postów
18907
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
65886
Bugi nie chcę kwestionować Twojego wujka, ale styropian jest dobrym izolatorem gdy jest położony szczelnie, a w przypadku krokwi będzie to raczej trudniejsze, wata się rozpręży i poodciska do szczelin. Poza tym wydaje mi się ze wata jest tańsza od styropianu.
Szacuny
8
Napisanych postów
2367
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
45570
Na równym podłożu to też można i styropian szczelnie rozłożyć... W praktyce niewiem dokładnie jak z watą czy styropianem bo to dopiero przedemną... jak będe siłkę przenosił...
Szacuny
178
Napisanych postów
2112
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
82535
Wata szklana będzie dozo lepsza od styropianu to na pewno. Styropian jest lepszy ale na zewnątrz czy to do posadzki. Wata trzyma ciepło w obie strony jak lodówka i z pewnością ci pomoże utrzymywać odpowiednia temperaturę. Tylko pamiętaj abyś dobrał odpowiednia grubość waty do krokwi.
Szacuny
5
Napisanych postów
2007
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15517
@He Got Game: prąd będę musiał mieć z przedłużaczy, albo będę słuchał muzyki z telefonu. Gorzej będzie z tymi wiatrakami. Przedłużacz będzie konieczny.
@SasiadxXx: możesz podać Twój kosztorys?
Zmieniony przez - latwoo w dniu 2012-03-17 00:35:39
Szacuny
497
Napisanych postów
18907
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
65886
Nie wiem, zorientuj się ile kosztuj rolka waty (w roli jest chyba 6,5m2) policz jaką masz powierzchnię i sobie wyliczysz. Co do grubości to bierz taką jak wysokość krokwi, lub nawet trochu większą.