Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Sierpowy

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12916

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 196 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3734
Witam.Mam pytanie w sprawie sierpowego.Jak powinna być ułożona dłoń.Mianowicie czy podczas uderzania np.w worek palce zaciśniętej pięści powinny być ułożone do dołu,czy też może powinny być odwrócone w strone twarzy??Ja preferuje ten drugi sposób ale ostatnio ściągnełem 2 filmy instruktażowe.Na jednym z nich Marco Ruas uczy że podczas zadawania uderzenia sierpowego palce zaciśniętej pięści powinny być ułożone do dołu.Jednak patrząc jak uderzają bokserzy to większośc z nich uderza w sposób drugi czyli palce skierowane w strone twarzy(dla przykładu taki mike tyson).Prosze o odpowiedź i opinie.P.S.Być może bokserzy i trenujący np.Muay thai mają inne techniki uderzania??.Prosze o odpowiedź
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 4645 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16509
Ciosy sierpowe

Ciosy sierpowe co do skuteczności zajmują jedno z pierwszych miejsc wśród wszystkich podstawowych ciosów bokserskich. Zadaje się je zgiętą ręka, usztywnioną w stawie łokciowym.Droga ręki, zadającej cios sierpowy, jest krótka. Zmniejszony rozmach ruchów, przy równoczesnym szybkim skróceniu mięśni przedniej powierzchni pasa barkowego i skośnych mięśni brzucha, czyni ten cios szybkim i gwałtownym.
Zasadniczo, przy pomocy ciosów sierpowych, przeprowadza się ataki i kontrataki w półdystansie. Ciosy zadaje się w płynnej kolejności, pod najrozmaitszymi kątami; ciosy te opierają się na zasadzie przemieszczania ciężaru ciała z nogi na nogę, połączonego ze skrętami tułowia. Przy ciosie prawą ręką ciężar ciała przenosi się na lewą nogę, tułów skręca się w lewo; prawa ręka, zgięta w łokciu pod kątem prostym, wykonuje krótki, półkolisty ruch w płaszczyźnie poziomej (bądź też nieco z dołu ku górze, lub z góry na dół); pięść skręcona w pół obrotu palcami w kierunku ciała.
Przy tym ciosie przeniesienie ciężaru ciała, skręt tułowia i ruch ręki zaczynają się i kończą równocześnie, zlewając się w jedną całość - szybki ruch. W końcowym momencie ciosu prawą, lewa ręka znajduje się w położeniu wyjściowym do zadania ciosu, który wykonuje się w analogiczny sposób, jak cios prawą. Sierpowymi ciosami można atakować i z dystansu, lecz zaczynając atak bokser musi zrobić dostatecznie szybki krok, żeby zbliżyć się do przeciwnika. Aby móc skutecznie wykorzystywać ciosy sierpowe dla przeprowadzenia ataku bądź kontrataku, należy nauczyć się zadawać je, poruszając się po całym ringu.

Porozmawiaj o tym z trenerem a nie meczysz ludzi na forum...

Dopóki walczysz Jesteś zwycięzcą...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 363 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5286
hmmm kciuk ma byc albo do gory albo do dolu, byle nie w strone twarzy

pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 11379 Wiek 39 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 47331
wszystko zalezy od nauczajacego na karate przewaznie jest tak ze kciuk masz skierowany w dol(oczywiscie wszystko zalezy od tego jak zaciskasz piesc ale zakaldam ze zacisnieta jest tak ze kciuk przyciska palec wskazujacy i srodkowy)na boksie jest pozycja ulozenia reki naturalna czyli kciuk ani nie jest ulozony w dol ani w gore taka pozycja posrodku

Były moderator w Stylach Tradycyjnych Uderzanych i MMA oraz byly czlonek "Elity"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 12917 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86041
ja uderzam kciuk w strone twarzy palce w dół

rafix jak sobie wyobrażasz sierpowy z kciukiem w dół ?? bo ja tego nie kminie

Zmieniony przez - niwix w dniu 2005-03-03 21:02:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 363 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5286
tak jak kciukiem w gore tylko ze massz go w dol :D sprobuj na worku np. prawy prsoty i lewy sierp (K. w dol) zwruc uwage na przeciwskret, lokiec lekko zgiety i podniesiony nieco bardziej w gore niz przy "normalnym" sierpie

Udezanie sierpow kciukiem w strone twazy grozi urazem kosci środreczaj, (moze nie w rekawicach, ale gola reka) mozna pod katem ok 45 ale nie calkiem plasko

pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 92 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1935
Sierp kciukiem do dołu heheheheheheheh Kciuk powienien byc skierowany w góre...;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 12917 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86041
ja dalej tego nie rozumiem , uderzam sierpy kciukiem w strone twarze gołe pięści na worek nic mnie nei boli , nie wyobrażam sobie tego co mówisz nei moge nawet tak ręki ułożyća co dobpiero cios porządny zadać

w góre to co innego ale też nei tak na maks
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1841 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29343
Nic nie rozumiem i pewnie nie tylko ja. Może ktoś by dał fotke co oznacza " sierp z kciukiem do góry " i inne. Chyba się domyślam o co chodziło autorowi. Ja się ostatnio o to pytałem trenera na Muay-Thai i powiedział mi, że uderzenie sierpowe w boksie tajskim powinno się kończyć z palcami do dołu.

Co Cię nie zniszczy to Cię wzmocni !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 174 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 606
ciosy sierpowe walisz tak aby były skuteczne. Ja miotam pod kątem bo jest mi wygodniej [kciuk skierowany lekko do dołu]. To zależy od predyspozycji budowy zawodnika i tyle. Ważne żeby udeżać rękawicą, a nie kciukiem czy powybijać sobie palce.

"Sierp kciukiem do dołu heheheheheheheh Kciuk powienien byc skierowany w góre...;]"

...Najpierw spróbuj zadać cios takim sierpowym z kciukiem wychylonym w górę. ^_- Ledwo podniesiesz łokieć na poziom barków :^ Po prostu się tak nie robi. Już zwłaszcza przy sierpowym wydłużonym.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 301 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2091
Kciuk ma być do dołu i zgięty dość mocno poniewarz można łatwo sobie złamać kciuka reka zgięta kont 90 stopni i sierp ma być krutki szypki wąski a nie tak jak bokserzy robią z tego uderzenia zamachowe że jest poprostu wolne no ale niszczące musze przyznać ale nie ma to jak prawy podbrudkowy i lewy.

Dominik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 114 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1147
w boksie sierp jest dlugi wolny i szeroki ? lol to sie znasz na boksie :) pozdrawiam

niech moc bedzie z Wami:)

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przemyslaw Saleta w K1 Pawel Nastula w Pride

Następny temat

"BRUTALNY KRAV-MAGEN" !!!!! ROTFL

Spalanie
Polecane artykuły