Łap: "co do alergii na mleko to trzeba określić na jakie frakcje jesteś uczulony ? zazwyczaj alergie dotyczą kazeiny alfa s1 , oraz laktoglobuliny. dalej laktozy. u mnie dotyczy to laktozy. w ozywkach bialkowych wysokiej jakosci znajdziesz najcześciej zero laktozy, kazeiny micelarne ( czyli niejako wstepnie strawione , zatem tu alergia nie wystąpi) . co do lkatogloibulin - tu juz moze ich byc sporo. owszem sa odzywki typu whey zawiarajace przewagę frakcji laktoalbumin ( na te alergie są żadkościa).
laktoza tez juz nie stanowi problemu - albo jej zawartośc w dobrych odzywkach jest wrećż minimalna albo jest dodana laktaza czyli enzym rozkaładajacy laktoze.
co do bialek jajecznych jest ich tak wielka ilośc w jajku , zę naie da sie opowiedziec jednym zadniem na twoje pytanie. poza tym odżywki oprte na bialkach jajecznych są juz żadkoscią ( powód : cena białek serwatkowych jest znacznie niższa niz bialek jejecznych, technologia produkcji odzywek opartych na bialkach serwatkowych jest w tej chwili doprowadzona do perfekcji , natomiast na bialkach jajecznych nie). owszem występują pewne odżywki typu mix w których jest pewna zawartośc białek jajecznych ale wtedy ich cena jest wyższa niz odżywek typu whey.
wnioski
mozęsz pić śmialo wysokiej jakości odżywki typu whey rozpuszczajc w wodzie" - Wypowiedź Pana Marka z mojego tematu założonego parę lat temu na innym koncie do którego zdarzyło mi się zapomnieć hasła

. Osobiście skorzystałem z jego rad, piłem
Whey Protein Complex 100% Olimpu i nie powodowało u mnie żadnych reakcji na skórze - a swego czasu nawet odrobina jajka, mleka czy twarogu odbijało się w postaci czerwonych plam czy atopowego zapalenia skóry.
pzdr