Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
970
Mam 21 lat i cwicze rekreacyjnie sprint(100m) i skok w dal.W poscie kejt ( https://www.sfd.pl/temat66587/ ) przeczytalem o nastepujacych cwiczenia dla skoczkow w dal:
1. "wyskoki z miejsca z odbicia obunoz z podciagnieciem kolan w gore"
2. "skok w dal z miejsca z odbiciem obunoz i jednonoz"
Mam takie pytanie: Ile powtorzen tego robic i ile serii?
Ile powtorzen w kazdym z tych cwiczen wykonywac i ile serii kazdego z tych cwiczen robic.I chcialbym wiedziec czy w tych "Long Jumps" to robic 2 skoki tak jak pisze nizej czy wiecej(np 6)?
Zmieniony przez - JB1984 w dniu 2006-02-26 11:31:30
Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
970
Motywacje mam taka: Chce ulozyc te cwiczenia w jakis plan treningowy z wiadoma/ustalona liczba powtorzen i zgrubsza ustalona liczba serii tak aby poprawic swoj skok w dal i rowniez wyskok.
Czy ktos kto trenowal czy po prostu ma wiedze na temat trenigu skoku w dal moglby mi pomoc z ustaleniem liczby powtorzen tych cwiczen w kazdej serii no i zalecic ile serii kazdego z tych cwiczen wykonywac?Prosze o pomoc.
Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
355
te dwa pierwsze linki (cwiczenia) to są tzw. zeskoki w głąb. Jedno w zajwazniejszych ćwiczeń skocznosciowych - nie ma lepszych. Proponuje wykonywać je po półprzysiadach ze sztangą, po każdej serii.
Trzeci link (ćwiczenie) jest źle wykonywane. Zauważ jak dlugo przysiada pomiedzy przeszkodami. Odbicia muszą być szybsze. Proponuje to jako rozgrzewke do treningu skocznosciowego; silowego też. Najlepiej zakonczyć zakonczyć takie ćwiczenie (każdą serie) do lądowania na piach.
Na 4-te ćw (link) szkoda czasu. Praca nóg jest taka sama jak przy ćw. 1. Ćw 4 jest mniej efektywne niż 1.
Natomiast można wykonywać je jako odbicia na śródstopiach, jedno za drugim. jak najmniej z kolan. Najlepiej w połączeniu zsiłowym ćwiczeniem - wspięcia na palcach ze sztangą.
Ćw. 5 też bardzo dobre. Jako rozgrzewka przed siłą, skocznością. W tym ćwiczeniu zacznij dążyć do tego aby wykonywać je na ostatniej dziurce płotka. Od razu zacznij wykonywać to na jednej nodze. Najpierw na przewróconym plotku, jak nie dajesz rady na postawionym normalnie.
Ważne! Może tu decydować strach o tymczy będziesz przeskakiwać wysoko i płynnie. Więc nieprzejmuj sie jesli poobijasz sie troche.
Ajesli chodzi o te 2 pierwsze ćw. to tak:
1. to to samo co link 5
2. jak najmniej, bo skaczesz z rozbiegu, a nie z miejsca. Jako rozgrzewka może być. Najpierw z miejsca 2x. Potem z jednego kroku 2x. Z 2-kroków 3x. (chyba ze jest to nauka. tojuz co innego)
Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
355
jeszcze kilka uwag
te pierwsze najlepiej jest robic tyle serii, ile serii wykonujesz półpszysiady - naprzemian; 1 seria półprzysiad - 1 seria zeskoki w głąb.
to drugie ćwiczenie najlepiej zrobić z lądowaniem do piachu, na odległość. (ale juz na innym treningu)
proponowałbym po tych ćwiczeniach z odbicia, z jednej nogi z miejsca do lądowania na piach z 1 kroku, 2 kroków itd ( to rozgrzewka); w sumie do 12 odbic na nogę. Potem możesz przystapić do tych zeskoków w głąb do lądowania do piachu.
Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
355
co w tym pytaniu jest głupiego? To jest raczej moje ździwienie.
a ha. W okresie przygotowawszym- ogólnym lepiej jest robic zarzut na klatke piersiową. Jest większe obciążenie, ale ćwiczenie jest dynamiczne. W LA wyglada to tak jak zarzut na klatke piersiową u sztangistów .Z tym ze u nich to jest do przysiadu, a u lekkoatletów do wypadu jedną nogą w przód - dynamiczne. w okresie bliższym startów mozna przejśc do rwania, ale spokojnie. Jest to to samo co zarzut, lecz ramiona przenosza sztange od razu nad głowę - są wyprostowane.
Szacuny
2
Napisanych postów
445
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1951
dzieki. a moglbys mi przepisac trening na silownie ktory polepszyl by mi wyskok? powiedzmy ze chce zwiekszyc generalnie sile nog a potem przejsc na jakies bardziej dynamiczne sprawy. czas na wykonanie zadania od dzis do konca kwietnia.