Szacuny
2
Napisanych postów
65
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
1893
czy przy skoliozie ponizej kata 20 stopni , ktora jest stwierdzona przez lekarza mozna wykonywac tzw woodchoppery czyli skrety w rotacji , bo lekarz powiedzial mi ,że sie nie zaleca , ale wiadomo lekarz zawsze odradza wszystkiego co jest zwiazanego z silownia i jest niekompetentny pod tym wzgledem, bo trn sam lekarz mowi ,że przysiady nie wplywaja na skolioze .Slyszalem ze przy skoliozie ponizej 20 stopni nie ma przeciwskazan oraz dodam , że mam 19lat , wiec kregoslup już się raczej ukształtował
Zmieniony przez - NieproporcjonalnaŁapa w dniu 2020-08-05 13:15:10
Zmieniony przez - NieproporcjonalnaŁapa w dniu 2020-08-05 14:13:16
Szacuny
2
Napisanych postów
65
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
1893
Czyli nie da się jednoznacznie okreslic ,bo jezeli kregoslup mi juz sie uksztaltowal to chyba nie moze byc gorzej?Nie chce na prawde wydawać 150zł za jakąś wizyte żeby się dowiedzieć jednej rzeczy..
Szacuny
2627
Napisanych postów
6702
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
133429
zawsze moze byc GORZEJ !!!! chodzi o to aby nie dopuścić do tej opcji !!
chopery , palof presy . to cwiczenia antyrotacyjne , czyli w zalozeniu powinny nawet pomagac .
musisz sprawdzac sam na sobie , niestety to najczęstsza opcja !
sorki ze tu ale , wpisy idz do fizjo i to ogarniętego ..... k***a ilu ich jest 10 20 nawet niech bedzie 50 ....
jak sie nie przekonasz sam na sobie to .... nie bedziesz wiedzial
Szacuny
2
Napisanych postów
65
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
1893
Dokładnie masz kontuzje np. barku jaka jest szansa ze fizjo cie zdiagnozuje za pierwszym razem no szansa niewielka a weźmie 150zł za nic dodatkowo nie obejdzie się bez kilku wizyt..Ćwiczenia jednostronne chronią nas przed kontuzjami, ponieważ eliminują złe nawyki i niepoprawne wzorce ruchowe jednej ze stron lub części ciała; niwelują dysproporcje zarówno siłowe jak i mięśniowe oraz wzmacniają mięśnie głębokie ,wiec myśle że takie spacery farmera jednorącz oraz woodchopery nawet mogą to skorygować w jakiś minimalny sposób jeżeli wszystko jest wykonywane symetrycznie na jedną jak i na drugą stronę
Szacuny
17763
Napisanych postów
132954
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
kręgosłup można korygowac, to że ktos Ci powiedział że się ukształtował to nie oznacza ze się nie da naprawić. Bo to tak samo w drugą stronedziała jak się ukształtował to dlaczego stan siępoagrsza, stan się mzoe poelpszyć i pogorszyć. Wiadomo ze o pogorszenie łatwiej jest niz to naprawiać.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6840
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784521
19 lat to nie jest jeszcze taki wiek, w którym nie jesteś w stanie trochę skorygować. Poza tym jak dla mnie to powinieneś być w regularnym kontakcie z fizjoterapeutą i starać się korygować wadę postawy, a jeśli to już nie będzie możliwe to przynajmniej zapobiegać pogłębianiu wady.
Wiadomo, że skolioza to nie wyrok sam mam dwóch znajomych ze skoliozą co trenują siłowo i fajnie się rozwijają, ale jednak regularnie się badają i dostali od fizjoterapeuty wskazania co robić aby wady nie pogłębiać, a to istotne.