Szacuny
2
Napisanych postów
11
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
695
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Skorka-z-banana-przeciw-depresji-i-chorobom-oka,2806.html Znalazlem taki artykul i tam jest wspomniane o szejku z banana zmiksowanego razem ze skorka. Gdzie indziej czytalem, ze w takiej skorce znajduja sie bakterie i ze nie wolno tego jesc, moje pytanie do kogos zorientowanego dobrze, moge miksowac calego banana ze skorka czy musze obierac? :P
Zmieniony przez - Wenegor w dniu 2012-08-16 14:02:57
Szacuny
0
Napisanych postów
127
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1282
Ja ze skórką zjadam jabłka i inne tego typu owoce, ale banana ze skórką, wolę sobie odpuścić. Jem tylko środek od wielu lat i nie mam zamiaru tego zmieniać, zwłaszcza po tym, jak dla sprawdzenia ugryzłem kawałek skóry z banana. Miksuj tylko środek, w nim jest bardzo dużo składników odżywczych i wydaje mi się, że nie trzeba ich wzbogacać o skórkę.
"Jesteśmy odpowiedzialni nie tylko za to, co robimy, także za to, czego nie robimy."
Szacuny
2
Napisanych postów
11
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
695
Wychlalem :P smak jakby to powiedziec, nieco egzotyczny :P zalezy z czym sie zmiksuje. Tylko musze miec pewnosc czy ta skorka jest jadalna bez zadnej obrobki termicznej czy nie bardzo :)
Szacuny
1
Napisanych postów
389
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
83124
Zacytuje Ci jeden z komentarzy pod tym wpisem: "Nie wiem po co ci naukowcy tak się męczą i marnują pieniądze podatników.Wszak widadomo, że serotonina i luteina występują w wielu jadalnych produktach. A może chodzi o to, by zużyć skórki bananowe, a nie rzucać je byle gdzie i stwarzać niebezpieczeństwo poślizgnięć."
I jeszcze coś
"Produkty poprawiające nastrój, zawierające tryptofan, to np. orzech nerkowca, orzech brazylijski, twaróg, sery i produkty sojowe. Aby przetransportować wystarczającą ilość tryptofanu, potrzebne są węglowodany. Świetną porcję stanowi tu kombinacja gorących ziemniaków z twarogiem ziołowym"
Zmieniony przez - bryan123 w dniu 2012-08-16 14:48:52
"If I advance, follow me. If I stop, urge me on. If I retreat, kill me."