Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Jak w temacie skręciłem ( chyba ) kostke na siatce - spadłem na noge kumpla . Na początku ból i opuchlizna, potem troche przeszło, ale na drugi dzień rano opuchlizna nie pogłębia się ale i nie schodzi.
Czy robić jakieś okłady, czy iśc do lekarza ( może włoży do gipsu ?).
Co radzicie, z czego ewentualne okłady?
>>boban<<
*Jak Ci pomogłem to nie dawaj soga tylko pomóż innym*
Zmieniony przez - boban w dniu 2003-06-17 09:04:23
Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
9
Witam
We wtorek grając w kosza skręciłem sobie kostke. Obrzęk i krwiak były bardzo duże chirurg wykonał punkcje krwiaka po czym dostałem do noszenia stabilizator. Obrzęk stopniowo się zmniejsza lecz noga jest bardzo rozgrzana całymi dniami leże w łóżku z nogą lekko uniesioną ,praktycznie bez stabilizatora poruszam się tylko do toalety o kulach staram się tej nogi nie używać ewentualnie lekko opierać. Teraz czyli 6 dni od wypadku zaczeło mnie lekko rwać w kostce czy to chwilowe ? Poruszać się o kulach i "rozruszać noge" oczywiście bez nadmiernego używania jej czy lepiej przeleżeć jeszcze bardzo ostrożnie ten tydzień? Proszę o fachową poradę i z góry dziękuje !!!
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wyglada mi to na powazne(II st0 skrecenie. Z autopsji wiem,że bezwzględnie w takich momnentach lód, ale do 48 godz od urazu.Rzeczywiscie żele przeciwbólowe pomagaja,jesli nie masz altacetu - zimny kompres z wody z octem,Gips jest kontrowersyjny -ale czasami trzeba unieruchomic 7- 10 dni, pod warunkiem,ze rzeczywiscie to tylko skręcenie.Dlatego do lekarza.W przyszłości polecam dobry stabilizator, ale nie za 30-50 PLN.Bo to do niczego taka skarpetka.Jak bedziesz miał ochote zaproponuje Ci dobry z refundacją NFZ. Jesli umiesz- w przyszłości stosuj taping. Znakomicie pomaga w rekonwalescencji przy aktywnym trybie zycia.
Szacuny
500
Napisanych postów
9533
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
18709
a na przyszłość dobrze ubezpieczyc sie i nosic ze soba "lód w sprayu"
co do lekarzy to bys na pewno unieruchomienie dostał , chociaz na trochę !
a ogolnie - jakies srodki przeciwzapalne - przeciw opuchliznie
jak moze masz to majamil , jak koledzy napisali altacet (masc , roztwor) , moze byc Fastum zel , a jak niczego nie masz to sobie liscmi kapusty obwin :) ludowe sposoby tez pomagaja
pozdro
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
"Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Szacuny
500
Napisanych postów
9533
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
18709
Po prostu czesto w unieruchomieniu kiedy nozke masz "w pozycji wyjsciowej" to niby tak jest lepiej -
no na pewno sobie bardziej nie nadwichniesz i na poczatku nie bedziesz za bardzo ruszac nozka a ona sie bedzie "leczyła"
no ale potem to ruch -taki dobry leczniczy ruch o ktorym z KOLEGĄ fizjoterapeutą POGADAJ koniecznie !!
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge
"Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.