Witam, w poniedzialek skrecilam staw skokowy (po raz 2 w odstepie 3 lat) kostka po 1 skrceniu jest malo stabilna, wystarczy krzywo stanac i zalatwione ;/ na pogotowiu wilam sie z bolu, siedziec zle stac zle, opuchlizny nawet duzej nie bylo, niewiem jak teraz bo pojechalam zaraz na pogotowie, ale kostka dosyc ciekawie wykrzywiona. tydzien w szynie minimum. W piatek do kontroli. Okazalo sie ze staw jest rowniez naderwany :((( ile moze trwac leczenie? mial ktos kiedys cos podobnego? moge potem biegac, rower, rolki, silka, mma, crossfit?? ;/
...
Napisał(a)
Skręcenie stawu skokowego jest jedną z częściej występujących kontuzji kończyny dolnej. Urazu tego nabawić można się w wielu czynnościach. Zaczynając od uprawiania sportu, takiego, jak: piłka nożna, koszykówka, siatkówka, przez sporty indywidualne, jak boks, mma, do zwykłego biegania, czy nawet chodzenia.
Popularne skręcenie kostni objawia się:
- silnym bólem,
- opuchlizną,
- zaczerwienieniem,
- możliwością pojawienia się wylewu krwi pod skórą,
- dużym utrudnieniem chodzenia,
- ograniczeniem mobilności w stawie.
Wyróżniamy trzy stopnie skręcenia stawu skokowego:
- I stopień (naciągnięcie więzadeł, lekkie pęknięcie torebki stawowej),
- II stopień (naderwanie więzadeł, rozerwanie torebki stawowej),
- III stopień (zerwanie więzadeł).
O ile podczas skręcenia pierwszego stopnia nie ma konieczności wizyty o ortopedy, o tyle kolejne stopnie już tego wymagają. W zależności od stopnia lekarz zaleci stabilizator lub nawet zabieg rekonstrukcji więzadeł. W większości przypadków wystarczy unieruchomienie, okłady lodem, leki przeciwzapalne/przeciwbólowe i odciążenie stopy. Zdecydowanie warto jest, udać się do fizjoterapeuty. Rehabilitacja przyspieszy dojście do sprawności. Może ono trwać od 2 do 8 tygodni.

Popularne skręcenie kostni objawia się:
- silnym bólem,
- opuchlizną,
- zaczerwienieniem,
- możliwością pojawienia się wylewu krwi pod skórą,
- dużym utrudnieniem chodzenia,
- ograniczeniem mobilności w stawie.
Wyróżniamy trzy stopnie skręcenia stawu skokowego:
- I stopień (naciągnięcie więzadeł, lekkie pęknięcie torebki stawowej),
- II stopień (naderwanie więzadeł, rozerwanie torebki stawowej),
- III stopień (zerwanie więzadeł).
O ile podczas skręcenia pierwszego stopnia nie ma konieczności wizyty o ortopedy, o tyle kolejne stopnie już tego wymagają. W zależności od stopnia lekarz zaleci stabilizator lub nawet zabieg rekonstrukcji więzadeł. W większości przypadków wystarczy unieruchomienie, okłady lodem, leki przeciwzapalne/przeciwbólowe i odciążenie stopy. Zdecydowanie warto jest, udać się do fizjoterapeuty. Rehabilitacja przyspieszy dojście do sprawności. Może ono trwać od 2 do 8 tygodni.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- Skręcenie i naderwanie stawu skokowego, jak długo przerwa?
- Skręcenie i naderwanie stawu skokowego
- Skrecenie i naderwanie stawu skokowego rehabilitacja
- Skręcenie i naderwanie stawu skokowego
- Skręcenie + naderwanie stawu skokowego
- Skręcenie i naderwanie stawu barkowo-obojczykowego stopnia 2 nietypowy przypadek.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Witam,
Sam cierpię na to samo - nawykowe skręcenia stawu skokowego. Najprawdopodobniej po pierwszym urazie leczenie nie zostało dobrze poprowadzone i kostka jest niestabilna (na 99%) z powodu naderwanych więzadeł. Leczenie aktualnego epizodu według mnie nie zajmie więcej jak 4-6 tygodni, ale potem jak wiadomo- krzywe stąpnięcie i problem może powrócić, dlatego możliwe wyjścia przy nawykowych skręceniach są następujące:
1) porządny wielotygodniowy trening stabilizacyjny, zaplanowany przez dobrego fizjoterapeutę. Chodzi o to aby mięśnie przejęły część zadań stabilizujących staw od niewydolnych (naderwanych)więzadeł. Jest to wyjście dobre bo małoinwazyjne ale ma też minusy: mięśnie się męczą a wtedy gorzej stabilizują.
2) operacja u dobrego ortopedy, który zrekonstruuje więzadła (o ile wcześniej po dokładnym przebadaniu i badaniach tj. usg,rezonans zakwalifikuje do zabiegu)
3)To postępowanie najlepiej połączyć z pierwszym punktem i zaopatrzyć się w dobry stabilizator do uprawiania sportu, osobiście polecam ten http://rehabilitacja.sfd.pl/dla-sportowcow/pilka-reczna/Stabilizator-stawu-skokowego-Zamst-A2-DX/?fraza=a2-dx
Stosować go podczas sportu gdzie istnieje ryzyko skręcenia (bieganie,mma itp.) rower i rolki raczej nie są zbyt ryzykowne pod tym względem.
Aktualnie dobrze unieruchomić staw (można tym stabilizatorem), okładać lodem przez kilka dni, trzymać w górze i czekać 4 tygodnie.
W razie pytań można porozmawiać ze mną online na http://www.rehabilitacja.sfd.pl. Jestem dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-17. Z przyjemnością pomogę.
Sam cierpię na to samo - nawykowe skręcenia stawu skokowego. Najprawdopodobniej po pierwszym urazie leczenie nie zostało dobrze poprowadzone i kostka jest niestabilna (na 99%) z powodu naderwanych więzadeł. Leczenie aktualnego epizodu według mnie nie zajmie więcej jak 4-6 tygodni, ale potem jak wiadomo- krzywe stąpnięcie i problem może powrócić, dlatego możliwe wyjścia przy nawykowych skręceniach są następujące:
1) porządny wielotygodniowy trening stabilizacyjny, zaplanowany przez dobrego fizjoterapeutę. Chodzi o to aby mięśnie przejęły część zadań stabilizujących staw od niewydolnych (naderwanych)więzadeł. Jest to wyjście dobre bo małoinwazyjne ale ma też minusy: mięśnie się męczą a wtedy gorzej stabilizują.
2) operacja u dobrego ortopedy, który zrekonstruuje więzadła (o ile wcześniej po dokładnym przebadaniu i badaniach tj. usg,rezonans zakwalifikuje do zabiegu)
3)To postępowanie najlepiej połączyć z pierwszym punktem i zaopatrzyć się w dobry stabilizator do uprawiania sportu, osobiście polecam ten http://rehabilitacja.sfd.pl/dla-sportowcow/pilka-reczna/Stabilizator-stawu-skokowego-Zamst-A2-DX/?fraza=a2-dx
Stosować go podczas sportu gdzie istnieje ryzyko skręcenia (bieganie,mma itp.) rower i rolki raczej nie są zbyt ryzykowne pod tym względem.
Aktualnie dobrze unieruchomić staw (można tym stabilizatorem), okładać lodem przez kilka dni, trzymać w górze i czekać 4 tygodnie.
W razie pytań można porozmawiać ze mną online na http://www.rehabilitacja.sfd.pl. Jestem dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-17. Z przyjemnością pomogę.
fizjoterapeuta sfd
...
Napisał(a)
operacja???!!! niee...ja sie igly boje a co dopiero grzebanie w mojej kostce. mam nadzieje ze fizjoterapia i stablizator wystarcza.
...
Napisał(a)
stabilizator tylko do cwiczen i tylko do ustapienie bólu, mialem 12 skręcen w obu kostkach w sumie, od dwóch lat mam spokój bo nie urzywam stabilizatorów i kostka jest w stedy silniejsza, sama na siebie pracuje, nosząc stabilizator odciążasz ją i nie potrzebnie.
...
Napisał(a)
ja na ta kostke mam 2 skrecenie, i druga tez raz mialam. stabilizatorow nie uzywam. chodz zamiast gipsu wolalabym cos w tym stylu ;/ ciekawe ile bede miec ta szyne..czytalam na forach to naderwanie minimum 3 tyg
1
...
Napisał(a)
chodzi o okres po wyleczeniu , gdy uraz jest świezy należy nosic gips
Zmieniony przez - yo5 w dniu 2013-06-05 22:58:20
Zmieniony przez - yo5 w dniu 2013-06-05 22:58:20
...
Napisał(a)
Oczywiście konieczny jest kontakt z dobrym ortopedą. Jeśli chcesz szukać gabinetu ortopedycznego na NFZ w swojej okolicy to wejdź na http://www.znanylekarz.pl/ranking-lekarzy/ortopedia, a znajdziesz świetnego specjalistę w okolicy.
2
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
maski na twarz!Co lepiej nawilża algi morskie czy ogórek??
Następny temat