Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Witam. Prosze o informacje dlaczego przy dluzszym stosowaniu skrzypu jest wymagane przyjmowanie witaminy b1? I dlaczego nie zostala ona dodana do produktu skoro jest taka potrzeba?
Szacuny
133
Napisanych postów
9767
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
23577
W skrzypie polnym występują śladowe ilości antywitaminy B1 - pirytiaminy. Wprawdzie są to ilości tak małe, że w zasadzie nie powinny powodować objawów hipowitaminozy B1, to jednak, na wszelki wypadek, przy długim stosowaniu ekstraktów ze skrzypu poleca się dodatkowe uzupełnianie tiaminy.
Pirytiamina przeciwdziała aktywności witaminy B1 w ten sposób, że sama ulega fosforylacji i blokuje w ten sposób fosforylację tiaminy.
W preparatach Olimpu, opartych o ekstrakty ze skrzypu - Skrzyp Plus i Bio Silica - jest witamina B1, tylko że pod nazwą TIAMINA.
Szacuny
1
Napisanych postów
7
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
14
Ktoś zadał pytanie na forum : „Witam. Prosze o informacje dlaczego przy dłuższym stosowaniu skrzypu jest wymagane przyjmowanie witaminy b1? I dlaczego nie została ona dodana do produktu skoro jest taka potrzeba?”
Zainteresowałam się tym tematem bardzo ponieważ mój syn ma poważne dolegliwości z tego powodu – pił regularnie skrzyp i jest z tego powodu inwalidą – ciągłe picie skrzypu, stosowanie monotematycznych diet i aktywny styl życia, jak narty, rower, biegi – spowodował u niego drastyczny brak Wit B1, a ta awitaminoza spowodowała paraliż nerwu strzałkowego połączony z paraliżem krwiobiegu – jest na ciężkiej rehabilitacji – groziła mu amputacja nogi, na szczęście odpowiednie leczenie medycyny tybetańskiej połączone z medycyną akademicką i uderzeniowe dawki B1 – dają efekty – ale końca nie widać. Syn chodzi o kulach, a jakie potworne bóle musiał przetrzymać to nikt nie wie i prawdopodobnie nigdy już nie będzie w pełni sprawny., a tu czytam dalej taki kwiatek,
„Prosiłbym o podanie źródła informacji, gdzie i kto widzi taką potrzebę i czym to uzasadnia? Trudno mi wskazać tutaj na jakąś istotną zależność” Gdyby to pytanie zadał ktoś, od którego nie wymaga się wiedzy medycznej to normalka, bo w jaki sposób zwykły człowiek może wiedzieć, że skrzyp polny zawiera antywitaminę B1, która prowadzi do kulawizny tylnych kończyn u koni gdy pasą się na łące ze skrzypem, prowadzi do padnięcia innych zwierząt domowych, a u ludzi poważne dolegliwości związane z układem nerwowym jak porażenia nerwów, depresje itp., a gdy następuje porażenie nerwów obwodowych zagrożony jest również krwioobieg i brak natychmiastowej reakcji grozi utratą nogi – czyli amputacją!!! Gdy zobaczyłam, ze takiego wpisu dokonał ktoś kto ma cos wspólnego z Akademią Medyczną to załamałam ręce utwierdziłam się, że medycyna akademicka nic nie wie, że każdy komu zależy na własnym zdrowiu sam musi sam się w tym względzie szkolić. Dobrze, że jednak były wpisy, które o tym mówią i ludzie mogą się czegoś ciekawego dowiedzieć co jest ważne dla ich zdrowia.
Szacuny
80
Napisanych postów
4196
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
53627
Prowokacja? Odswierzasz temat po 2,5 roku i nie zauważyłaś że Pan Ambroziak dał odpoweidz dlaczego warto stosować dodatkowo B1? Zresztą co to ma wspólnego z Olimpem jak w ich suplemencie jest wit. B1? Jak ktoś zna się na dietach to nie będzie miał braków żadnych składników a jak się nie zna to niech nie stosuje.
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
Szacuny
1
Napisanych postów
7
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
14
Dla mnie daty nie mają znaczenia - gdy mam problem teraz to szukam odpowiedzi teraz i cztam wszystko i przeraziłam się brakiem wiedzy u ludzi, którzy taką wiedzę muszą mieć - nie ma to znaczenia jakie jest forum - ale jakie odpowiedzi ktoś na forach zamieszcza - bo nawet osoby nie zwiazane z danym suplementem będą poszukiwać odpowiedzi na nurtujace ich pytania. Diety też stosujemy - jak nam się wydawało prawidłowe - ale jednak stosowanie czegos prosto z pola może zaszkodzić - wiec mój wpis super się wkomponował w suplementy Olimpu, które mają to co powinny mieć - natomiast osoby zamieszczające własne wpisy - tez powinni mieć wszystko co jest potrzebne do zamieszzcania wpisów - czyli wiedzę - a studenci medycyny tym bardziej - bo inni traca wiarę w lekarzy po takich odpowiedziach! Mysle, że jak ktos bedzie sobie parzył skrzyp prosto z pola to mój wpis mu da na ten temat wiedzę.