Szacuny
2
Napisanych postów
76
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
2130
Witam. Od dluzszego czasu mam problem z pieśniami brzucha.
Gdy ćwiczę inne partie, zwykle nie mam problemu skurczów. Z brzuchem jest inaczej. Jedna seria potrafi zmusic mnie do wyginania sie, zeby tylko nie zlapal mnie skurcz. Czuje tylko, jak te miesnie drżą. Gdy chce wstac po serii i napne brzuch jest źle - wyskakuje mi 1/2miesnie (te mięśnie od 6paka, nie mam pojecia jak sie nazywają) i są bardzo widoczne. Ból niesamowity i nawet nie wiem jak sie zachować
Dlacze tak jest?
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
K4NAS
Gdy chce wstac po serii i napne brzuch jest źle - wyskakuje mi 1/2miesnie (te mięśnie od 6paka, nie mam pojecia jak sie nazywają) i są bardzo widoczne. Ból niesamowity i nawet nie wiem jak sie zachować
Szacuny
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Jeżeli masz podobny problem z pojawiającymi się skurczami okolicy brzucha/przepony, to warto podejść do tematu holistycznie. Przede wszystkim wybrnąć się do fizjoterapeuty, który zobaczy w jakim stanie jest Twój aparat ruchu. Zapewne jesteś pospinany i trzeba będzie nad tym popracować manualnie, oraz samemu wykonać specjalistyczne ćwiczenia.
Poza tym, warto również zwrócić uwagę na Twoją dietę i prowadzoną aktywność fizyczną. Braki żywieniowe mogą odgrywać tutaj pewną rolę, a zła lub brak aktywności fizycznej tym bardziej.