“If you think, you are late. If you are late, you use strength. If you use strength, you tire. And if you tire, you die.”
Saulo Ribeiro
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
“If you think, you are late. If you are late, you use strength. If you use strength, you tire. And if you tire, you die.”
Saulo Ribeiro
Pietrosiek253Zdradzę Ci sekret. BJJ ewaluuje w stronę sportu. Wygląd, stosowane techniki, taktyka rozwija się tak aby osiągnąć jak największą szansę wygrania walki sportowej na zasadach BJJ. Skuteczność w walce MMA czy na ulicy nie ma żadnego znaczenia.Jak tak sobie oglądam walki Bagiego czy Wardzińskiego nachodzą mnie pewne myśli...
Pietrosiek253...Przez to pozycja wśród sztuk walki którą wypracowała rodzina Gracie, jest poważnie zagrożona...

Pietrosiek253Może zakazać walki w GI? Przecież w MMA walczą bez GI...Co zrobilibyście by zmienić bjj na skuteczniejsze?...

Saulo Ribeiro
Pietrosiek253Ile Ty masz lat? Trenujący capoeirę, karate, sambo, muay thai szczycą się tym, że ich SW jest najlepsze/najskuteczniejsze. Taki jest świat.Dobra tylko niech kolesie trenujący bjj nie mówią, że jest to najskuteczniejsza sztuka walki na świecie...
Zdecydowana większość trenujących BJJ zainteresowało się tą SW ze względu na jej skuteczność w MMA. Zaczęli ćwiczyć BJJ i...
...zatrzymali się na tym. Dla mnie BJJ to środek do celu, nie droga sama w sobie.
Saulo Ribeiro
Pietrosiek253Dobra tylko niech kolesie trenujący bjj nie mówią, że jest to najskuteczniejsza sztuka walki na świecie.Spotkałem się nawet z opiniami, że 70% mma to bjj. Wielu zawodników jiu jitsu wymądrza się jakie to bjj skuteczne a w "realnej walce" (mam na myśli walkę 1vs1, bez broni i brudnych zagrywek) z trenującym przeciwnikiem jest masakra.Poza tym gdyby obalenia były częścią bjj a nie tylko dodatkiem stało by się coś złego?Sport by ucierpiał? Chyba nie.To cały czas była by ta sama szuka walki polegająca na sprowadzeniu do parteru i skończeniu walki za pomocą dzwigni lub duszenia.A gdyby robić więcej sparingów ze stójki? Coś by się stało? Chyba nie. Jest to tylko moja opinia, więc nie każdy musi się z nią zgodzić. Oss!!!!
Masz wiele racji w tym co piszesz,
pod MMA bardziej zapasy. Rację ma też user MMA pisząc, że ten sport ewoluuje w stronę zasad sportowych...w walce nie wykorzystasz choćby połowy ekwilibrystycznych technik.
Przechodząc do Twojego kolejnego pytania : z leżenia na plecach można wyprowadzać na prawdę silne sierpy i o dziwo haki... - tak na brodę, choć z początku ciężko się przyzwyczaić do tego krótkiego ruchu, o prostych nie wspominam... nie można skupiać się tylko na parterze. Jak ktoś Cię sprowadzi - bombarduj czy to z góry czy dołu albo wynieś w górę i brutalnie rzuć. Nie wymyślono nic lepszego. Szanse na to, że ktoś wychwyci Twoją rękę, gdy szybko bijesz są znikome...
zapasy, boks i NO GI BJJ - w tej kolejności jak dla mnie.
Saulo Ribeiro
Pietrosiek253Sam sobie odpowiadasz. Pozycja u dołu jest lepsza w BJJ. W MMA na odwrót....lepiej by było walczyć z góry, lecz idzie mi to znacznie gorzej.Lepiej cisnąć walkę gardą czy starać się ją przechodzic i pracować z góry?
Mimo, że idzie Ci kiepsko, dąż do pozycji z góry.
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.
MMAPietrosiek253Zdradzę Ci sekret. BJJ ewaluuje w stronę sportu. Wygląd, stosowane techniki, taktyka rozwija się tak aby osiągnąć jak największą szansę wygrania walki sportowej na zasadach BJJ. Skuteczność w walce MMA czy na ulicy nie ma żadnego znaczenia.Jak tak sobie oglądam walki Bagiego czy Wardzińskiego nachodzą mnie pewne myśli...
Pietrosiek253...Przez to pozycja wśród sztuk walki którą wypracowała rodzina Gracie, jest poważnie zagrożona...
BJJ jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sportów. Ilość zawodów z roku na rok rośnie na świecie i w Polsce, startujących także.
Tak i przez to pozycja bjj pośród sztuk walki jest poważnie zagrożona.
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.
Saulo Ribeiro