Szacuny
0
Napisanych postów
24
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
197
jak liczyć kaloryczność oraz zawartość tłuszczy białek w mięsku smażonym ? np pierś z kuraka prawie 0 tłuszczu 99 kcal i 20 g białka. Jak ją usmaże bez panierki na Kujawskim z 1-szego tłoczenia to jak się wartości zmienią? często jem sobie takie różne sosy/gulasze, np pomidorowy z "kurczakową wkładką" i właśnie nie wiem jak mam w nich liczyć cyca usmazonego
z góry za pomoc danke
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Produkt nasiąka tłuszczem na którym jest smażony. Najlepiej jakbyś smażył na teflonie bez tłuszczu.
Jeżeli podczas smażenia mięsa zaczną się pojawiać takie zwęglone, czarne warstwy to jest to białko, które już strawieniu nie ulegnie.
Szacuny
0
Napisanych postów
24
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
197
No wiem że nasiąka, dlatego pytam jak mam liczyć do diety ilość tłuczy i kalorie z takiego mięsa, bo smażony cyc napewno nie ma w sobie 1 g tłuszczy, więc jak z tym jest?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51933
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie da się policzyć dokładnie.
Ogółem również różnie bywa z tym wchłanianiem. Jeżeli położysz cycka na tłuszczu średnio podgrzanym to zrobi się taka rumiana warstwa która też wpłynie na to, że tłuszcz nie będzie tak bardzo wsiąkał. Przeczytaj temat Dariusza Szukały na temat smażenia - również na apz.pl chyba znajdziesz. Nie pamiętam.
Tam lepiej poznasz proces smażenia.
Szacuny
70
Napisanych postów
6268
Wiek
44 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
25667
jestem zdania ze da sie wszystko policzyc.
jak mam ochote na smażony np filet to na teflon
wlewam 30g oliwy z oliwek i smaże owe miecho,
(oczywiste jest za mięso wchłonie oliwe)i wg potrzeb
dorabiam albo kupuje sos.i ok
oliwe traktuje wg tabeki kcal i jest obliczone:)