Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4
Jakąś specjalistką w tym temacie nie jestem ale gdzieś czytałam porównanie budowy lipidowej oliwy i smalcu. Wyszło na to, że smalec jest zdrowszy, ma lepszą równowagę omega 3 do omega 6. W dodatku lekko zjełczały smalec jest nadal bezpieczny do spożycia (czego oczywiście nie polecam), natomiast oliwa jeszcze wyglądająca dobrze już może być toksyczna. Najgorsze z wymienionych tłuszczy są margaryny, bo są to oleje utwardzone za pomocą metali ciężkich. Co do margaryn obniżających poziom cholesterolu to kiedyś szukałam opinii na ten temat. I wyszło na to, że pomaga nie sama margaryna tylko dieta, którą powinno się wraz z nią stosować. Ta sama dieta zadziała i bez margaryny, a margaryna bez diety nie pomoże. Jak dla mnie to są one takim samym oszustwem jak actimele zawierające szczątkowe martwe kultury l. casei (kapusta kiszona oraz ogórki kiszone zawierają 4-5x więcej żywych i aktywnych bakterii l. casei).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Margaryna to głównie omega 6 (zakładając, że nie ma w nich izomerów trans), więc zaburzanie proporcji kwasów tłuszczowych w diecie może mieć różnego rodzaju niekorzystne konsekwencje.