Szacuny
6
Napisanych postów
452
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
10656
W programach żywieniowo-suplementacyjnych w waszym katalogu, zauważyłem, że większość posiłków uzupełniana jest sokami warzywnymi(np.pomidorowy) i warzywno-owocowymi.
Proste pytanie - dlaczego? (aby uzupełnić wiaminki? warzywne a nie owocowe bo fruktoza?)
Może soki warzywne spełniają jakieś specjale zadanie?
Sam wogóle nie piję soków warzywnych tylko owocowe do śniadania. (może powinienem się tym zainteresować?)
Kulturystyka zaczyna się tam gdzie kończy się budowanie masy!!!
Szacuny
57
Napisanych postów
6563
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
45379
Soki warzywne są bardzo dobrym źródłem naturalnych witamin i składników mineralnych (np marchwiowy zawiera dużo beta-karotenu - prekursora wit A, pomidorowy dużo potasu) i warto je uwzględniać w diecie m in z tych powodów
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Oczywiscie lepiej jesc cale warzywa, ale soki maja rowniez swoje prozdrowotne wlasciwosci.Chociazby nalezy tj. Byk wymienic karotenoidy, ktore wystepuja jako barwnik i odznaczaja wlasnosciami utleniajacymi cholesterol i korzystnym dzialaniem na lipoproteiny.
Dla przyukladu podam, iz cale naturalne warzywa krzyzowe zawieraja substancje o nazwie indolo 3-karbinol, ktory po rozpadzie i zamienie w dwuindolometan, wykazuje dzialania antyestrogenowe.
Polega to na pobudzaniu enzymow watrobowych neutralizujacych 16-hydroksyestrogeny przeksztalcajac je w slabsze 2-hydroksyestrogeny.
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-02-22 01:04:07
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
15438
W diecie warto uwzgledniać zarówno soki warzywne jak i owocowe. Chociaż skłaniam sie bardziej ku warzywnym, z tytulu tego, że owocowe są najczęściej naszpikowane cukrem co jak wiadomo nie jest korzystne. Soki warzywne są także bogatszym źrółem witamin i mineralów, szczególnie potasu, który u osób trenujących jest niezwykle wazny.
Szacuny
6
Napisanych postów
1256
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
23375
ja sobie dzisiaj np taki soczek z Fortynu pomidorowy ostry kupiłam.
No i w składzie ma cukier i sol....w 100ml jest 7 g wegli 0.1 tłuszczu i 0.2 białka.Moze byc ten sok..czy znacie moze jakies bez cukru w składzie?
"Każdy widzi jakim się byc wydajesz,niewielu czuje jakim jestes"
Nicollo Machiavelli
Szacuny
8
Napisanych postów
717
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
12479
szukam soków owocowych i warzywnych w rodzaju "Marwit" czyli niekonserwowanych, tzw. dwudniowych :) bo tyle mozna je przechowywać w lodówce :) (da sie dłuze) :) sa dobre bo nie słodkie, zupełnie bez dodatków i np. marchwiowy smakuje really jak odcisniety z marchwi ... najlepszy jest jednak mix. 1 marchwiowy + 1 jabłkowy :) miodzio :)
czemu poza smakiem ich szukam?
1) bez sztucznych dodatków typu glukoza (potencjalna cukrzycogennosc) czy fruktoza (potencjalna otylosc) ... poza tym mam problem z jelitem grubym i nie moge jesc wcale pokarmów bogatych w wegle proste, slodyczy i soków owocowych z dodatkami cukru
2) smak, smak smak :)
Marvit ma chyba tylko marchew i jablko, szukam tego typu soków opartych o seler, pomidor, aronie i inne warzywa i owoce :)