Szacuny
8
Napisanych postów
604
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8783
Witam. Zainteresowałem się tym co wąchają sztangiści przed startem i od razu wyskoczył mi amoniak i sole trzeźwiące. Gdzie to kupić czy zrobić - co to konkretnie jest.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Wysiłek fizyczny w postaci ciężkich treningów potrafi zwalić z nóg każdego. Nawet tych najtwardszych. Szczególnie gdy rywalizacja ma miejsce w trakcie zawodów. Wtedy dajemy z siebie 100% i czasami może się to skończyć chwilową utratą świadomości lub omdleniem. W takiej sytuacji powszechnie stosowane są tzw. sole trzeźwiące, czyli popularny amoniak.
Popularne stały się one w XVIII i XIX wieku, jako środek stosowany przy omdleniach i osłabnięciach. W ich skład wchodzą takie związki jak:
Połączenie to tworzy bardzo silną woń, która jest w stanie postawić nas na nogi w ciężkich sytuacjach omdlenia. Dlatego właśnie środek ten znalazł zastosowanie w różnego rodzaju odmianach sportu. Najczęściej, wtedy, gdy musimy podnieść jednorazowo duży ciężar. Sytuacja taka ma miejsce, np. w:
Szacuny
8
Napisanych postów
604
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8783
Chodzi mi o jakiś konkretny produkt który jest sprzedawany specjalnie dla sportowców. Przeszukałem internet i mam wrażenie że to jest jeszcze nie opatentowane... Pozostaje mi kupić amoniak spożywczy czy sole trzeźwiące w aptece.
Zmieniony przez - *AdamM* w dniu 2014-03-12 00:04:12
Szacuny
597
Napisanych postów
2062
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
22527
nikt tego nie opatentuje w aptece nie znajdziesz też soli trzeźwiących. Spróbuj z octem, działa identycznie i nie szkodzi. Ja stosuję ocet i bardzo mi pomaga. Organizm przyzwyczaił się że jak wciągam nosem ocet to będzie grubo na sztandze
Zmieniony przez - rarytas1 w dniu 2014-03-12 09:09:42
Szacuny
8
Napisanych postów
604
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8783
Odwiedziłem dziś jedną z aptek a koleś do mnie ``co to są sole trzeźwiące ?,, ... oczywiście nie mają. Spróbuje z tym amoniakiem spożywczym, ocet w sumie też spoko pomysł
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Sole trzeźwiące to właśnie różne sole amoniaku.
Na stężenie amoniaku we krwi mózg jest bardzo uczulony, bo świadczy to głównie o uszkodzeniu wątroby, więc mobilizuje szybko rezerwy energetycznie do ratowania życia, a tu chodzi tylko o wyciskanie!