Szacuny
0
Napisanych postów
190
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2979
Siemanko,
szukam już jakiś czas ciekawej opcji na sos do ryżu, bo jedzenie suchego ryżu średnio mi wychodzi... Z jedynych opcji które na razie znalazłem to:
-Jogurt naturalny + czosnek + przyprawy
Są też przepisy z koncentratem pomidorowym ale ryż+pomidory kompletnie mi nie podchodzi...
Więc jeśli macie jakieś ciekawe opcje to dawajcie je tutaj bo to może się przydać!!
Szacuny
1012
Napisanych postów
5430
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
137204
Znajdź w dziale Kuchnia przepis na Kurczak w sosie Tikka Masala. Ja tam jem suchy ryż tylko do mięcha dodaję właśnie czosnkowy albo mieszanka naturalnego z ketchupem i łyżką musztardy
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
Szacuny
135
Napisanych postów
4193
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
44201
Dokładnie. Też robie sosy na bazie pomidorów z puszki, bo przeciery dostępne w kartonikach ostatnio się popsuły (wg mnie to normalny rozcieńczony sok pomidorowy).
Szacuny
0
Napisanych postów
190
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2979
dzieki za rady, ale pomidory z puszki używam do sosu do makaronów, a do ryżu mi kompletnie nie leży. Ale spróbuje tego tikka massala, skoro można je zrobić w domu, i to są dokładnie moje smaki! Aha i dla tych co mieszkają w warszawie, polecam sklep Picolo Italia. Mają świetne sosy do makaronów na bazie oliwy z oliwek i bez dodatku cukru i konserwantów, w całkiem dobrym cenach. Sklep wygląda na drogie delikatesy ale ceny do jakości są naprawdę świetne, dużo niższe niż w pseudo-ekologicznych sklepach, gdzie ceny są wyssane z nie powiem czego!
Szacuny
4877
Napisanych postów
21619
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
93517
Wystarczy mieso udusic w sosie wlasnym, z cebula,czosnkiem,jakies warzywa typu papryka,cukinia, dolewamy trosze wody,przypraw i dusimy w rezultacie wychodzi sos.
Szacuny
0
Napisanych postów
76
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1573
spróbuj z ajwarem. Dajesz parę łyżeczek do ugotowanego ryżu i zupełnie inna potrawa. Zawsze, gdy nie mogę już samego ryżu, a nie mam weny na nic bardziej wyszukanego. Co ważne, do nabycia, bez konserwantów i emulgatorów z krótkim terminem ważności.
Ajwar (ajvar) - lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej i bakłażanów i z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili). Czasem w miejsce bakłażanów używa się kabaczków.
Wartość energetyczna w 100 g: 80,00 kcal
Białko w 100 g: 1,20 g
Węglowodany w 100 g: 8,30 g
Tłuszcz w 100 g: 4,50 g
Zmieniony przez - Borutnik Leszy w dniu 2014-01-13 00:33:13
Zmieniony przez - Borutnik Leszy w dniu 2014-01-13 00:34:32
Szacuny
0
Napisanych postów
76
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1573
carry mniam, też mam w menu :) Kuroka na patelni już obficie posypujesz carry, zmieloną papryką słodką i ostrą. Jak gotowy dodajesz jogurt naturalny, tyle żeby powstał jasno żółty sosik, dodajesz jeszcze trochę carry dla smaku. Całość na ryż :)