1. Składniki:
- 50g jogurtu naturalnego 0% tł.
- 1 tabletka słodzika
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie / oregano
- sól / pieprz / ew. czosnek granulowany (chociaż ja nie dodawałem)
- 4g gumy ksantanowej
- 250ml letniej wody
Zdjęcie:

Sposób przygotowania:
1. W wodzie rozpuszczamy słodzik i dodajemy wszystkie składniki, czosnek oczywiście wyciskamy na prasce.
2. Na koniec dodajemy gumę ksantanową i wszystko mieszamy mikserem bądź blenderem z końcówką ubijaczki.
3. Ja osobiście na koniec przejechałem całość blenderem z końcówką noży aby nie było kawałków czosnku.
4. Przekładamy wszystko do pojemnika i cieszymy się sosem który w całej swojej zawartości (300g) posiada zaledwie 30kcal
Zdjęcie 2:

Wirtuozem kompozycji nie jestem :) Pomidory polane w/w sosem
P.S. Sos sam w sobie nie jest jakiś powalający, nie czuć jego "delikatności" nie jest zbyt kremowy ale w połączeniu z kurczakiem, pieczywem, pizzą i innymi bajerami sprawuje się doskonale.
Drugim sosem jaki dziś zrobiłem był sos a'la ketchup:
Składniki:
- 30g koncentratu pomidorowego
- 200ml wody
- 2 tabletki słodzika
- 3g gumy ksantanowej
- oregano / sól / pieprz
Sposób wykonania:
Taki sam jak powyżej.
Niestety nie mam zdjęć, lecz ketchup wg mojej opinii jest lepszy niż sos czosnkowy a jego konsystencja jest bardzo podobna.