Siemanko, zapraszam na wegetarianskie spaghetti bolognese z pulpecikami z tofu
Czyli najzwyczajniej makaron spaghetti wg. uznania, ja uzylam pelnoziarnistego. Sosik to pomidory z koncentratem, cebulka, czosnkiem i przyprawami, pulpety to twarde tofu wyrobione na pulpety.
Skladniki:
pulpety:
- kostka tofu 180g
- 1-2 lyzki sosu sojowego
- 1 lyzeczka ostrej musztardy
- 1/2 lyzeczki slodkiej papryki
- 1/2 lyzeczki ostrej papryki
- 1/2 lyzeczki rozmarynu
- sol i pieprz
- kilka lyzek zmielonych nasion lnu (do obtaczania wiec ilosc podaje optymalna)
- oliwa z oliwek / olej kokosowy
sos:
- 5 swiezych pomidorow
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 1 lub 2 posiekane zabki czosnku, takk jak lubicie, ja polecam 2
- 1 lyzka octu balsamicznego
- oregano
- tymianek
- sol i pieprz
- 40-50g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Po 1. tofu musi odsiaknac z wody, co trwa 20-30min., w miedzyczasie mozemy zajac sie sosem i pulpetami. Pulpety mozemy albo podsmazyc, albo wrzucic do piekarnika, czas smazenia i pieczenie trwaja i jedno i drugie ok. 15-20min. Po 2. w miedzyczasie kiedy tou jest zawiniete w recznik papierowy, zajmujemy sie sosem. Makaron gotujemy wg. opisu na paczce.
Pulpety:
1. Tofu odsaczamy w reczniku papierowym z wody, zawijajac je w recznik papierowy dokladnie i kladac na nie cos co je przycisnie, ja uzylam sloiczka z olejem kokosowym. Decydujemy czy bedziemy je smazyc czy piec (rozgrzewamy piekarnik do 200st.)
2. Po 20-30min. kroimy w gruba kostke i blendujemy razem z reszta skladnikow. Miksujemy do rozdrobnienia, probujemy i ew. doprawiamy.
3. Lepimy kuleczki wielkosci orzecha wloskiego, obtaczamy w lnie i
ALBO smazymy na patelni w oleju kokosowym ok. 30-60sek i rozkladamy na reczniku papierowym ALBO ukladamy na papierze do pieczenia i wkladamy do piekarnika na 15-20min. w temp. 200st
Sos:
Rozgrzewamy lyzke/dwie lyzki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekana cebule i smazymy, az bedzie lekko zlota i miekka, wrzucamy posiekany czosnek i po chwili pokrojone pomidory. Wlewamy wywar, ocet balsamiczny i doprawiamy. Dusmy na malym ogniu ok. 30min.
Podawanie:
Laczymy makaron z sosem i pulpecikami, lub nakladamy na talerz osobno.
Smacznego!!
Calosc zawiera wg. moich obliczen
722 kcal b: 39 g ww: 70 g tł: 32 g

Czyli najzwyczajniej makaron spaghetti wg. uznania, ja uzylam pelnoziarnistego. Sosik to pomidory z koncentratem, cebulka, czosnkiem i przyprawami, pulpety to twarde tofu wyrobione na pulpety.
Skladniki:
pulpety:
- kostka tofu 180g
- 1-2 lyzki sosu sojowego
- 1 lyzeczka ostrej musztardy
- 1/2 lyzeczki slodkiej papryki
- 1/2 lyzeczki ostrej papryki
- 1/2 lyzeczki rozmarynu
- sol i pieprz
- kilka lyzek zmielonych nasion lnu (do obtaczania wiec ilosc podaje optymalna)
- oliwa z oliwek / olej kokosowy
sos:
- 5 swiezych pomidorow
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 1 lub 2 posiekane zabki czosnku, takk jak lubicie, ja polecam 2
- 1 lyzka octu balsamicznego
- oregano
- tymianek
- sol i pieprz
- 40-50g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Po 1. tofu musi odsiaknac z wody, co trwa 20-30min., w miedzyczasie mozemy zajac sie sosem i pulpetami. Pulpety mozemy albo podsmazyc, albo wrzucic do piekarnika, czas smazenia i pieczenie trwaja i jedno i drugie ok. 15-20min. Po 2. w miedzyczasie kiedy tou jest zawiniete w recznik papierowy, zajmujemy sie sosem. Makaron gotujemy wg. opisu na paczce.
Pulpety:
1. Tofu odsaczamy w reczniku papierowym z wody, zawijajac je w recznik papierowy dokladnie i kladac na nie cos co je przycisnie, ja uzylam sloiczka z olejem kokosowym. Decydujemy czy bedziemy je smazyc czy piec (rozgrzewamy piekarnik do 200st.)
2. Po 20-30min. kroimy w gruba kostke i blendujemy razem z reszta skladnikow. Miksujemy do rozdrobnienia, probujemy i ew. doprawiamy.
3. Lepimy kuleczki wielkosci orzecha wloskiego, obtaczamy w lnie i
ALBO smazymy na patelni w oleju kokosowym ok. 30-60sek i rozkladamy na reczniku papierowym ALBO ukladamy na papierze do pieczenia i wkladamy do piekarnika na 15-20min. w temp. 200st
Sos:
Rozgrzewamy lyzke/dwie lyzki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekana cebule i smazymy, az bedzie lekko zlota i miekka, wrzucamy posiekany czosnek i po chwili pokrojone pomidory. Wlewamy wywar, ocet balsamiczny i doprawiamy. Dusmy na malym ogniu ok. 30min.
Podawanie:
Laczymy makaron z sosem i pulpecikami, lub nakladamy na talerz osobno.
Smacznego!!

Calosc zawiera wg. moich obliczen
722 kcal b: 39 g ww: 70 g tł: 32 g