Mam szybkie pytanie gdyz nie chce mi sie doglebnie przeszukiwac forum, podobno tkanka tluszczowa zaczyna sie spalac po 20 -30 min treningu, czy to faktycznie prawda ? A jezeli zaczne trening od bardzo szybkiego i intensywnego biegania lub jazdy na rowerze gdzie po 2 minutach nie bede mogl zlapac oddechu, to przyspieszy to spalanie ? czy mimo wszystko tkanka zacznei sei spalac po 20 min
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Dzięki za artykuły komuś chciało sie poszukać :) Ciekawych rzeczy tam piszą ale co do ogólnego tematu to nikt szukać by nie musiał gdyby przeczytał do końca moj pierwszy post w tym temacie :) i przeczyta wstęp do pierwszego artykułu gdzie też jest napisane że najefektywniejszą metodą spalania tłuszczu jest niska intensywność ćwiczeń do 50% HR, ale fakt mój błąd przy natężeniu powyżej 60% HR trening interwałowy jest lepszy :)
...
Napisał(a)
W wysiłku submaksymalnym 50-70% natężenia tranka tłuszczowa zaczyna sie spalać po upływie 30-40 minut. Jeżeli chodzi o twoje pytanie co do wysiłku supramaxymalnego w 2 minuty możesz spowodować przesunięcie spalania tkanki tłuszczowej poprzez zakwaszenie mięśni co powoduje ich coraz większe zakwaszanie takie błędne koło :) chcesz spalić tkanke tłuszczową polecam wysiłek na poziomie 30-50% przez bardzo długi czas około godziny i więcej gdzie głównym dostarczycielem energii będzie tkanka tłuszczowa. I na przyszłość szukaj na forum to nie boli!!!!
Zmieniony przez - RozczochranY w dniu 2013-06-13 22:21:20
Zmieniony przez - RozczochranY w dniu 2013-06-13 22:21:20
...
Napisał(a)
to prawda bo pierwsze się zużywa glikogen a w drugiej kolejność tłuszcz
...
Napisał(a)
Pierwszymi źródłami energii są zmagazynowane ATP później mamy Fosfokreatyne, glikolize beztlenową(glukoza do pirogronianu), potem pirogronian utleniany w mitochondriach, białka, beta oksydacja i spalanie tłuszczu :)
...
Napisał(a)
Jak zależy Ci głównie na spalaniu tłuszczu zajmij się interwałami nie aerobami.
...
Napisał(a)
Nie no ja to moge sie lekko nie znać ale z tego co mi wiadomo to trening interwałowy kształtuje wytrzymałość i jest zazwyczaj stosowany jako ostatnia część treningu aerobowego(bez kondycji jako takiej interwały nie wyjdą) i w tym treningu pozyskuje sie energie głównie z cukrów(spowodowane natężeniem wyższym niż 50%) wiec powiedz mi jakim cudem chcesz interwałami spalać tkanke tłuszczową?
...
Napisał(a)
Skąd masz takie infromacje ?
Interwały ( pomijając najważniejszego czynnika tzn diety ) to najlepszy sposób na spalanie tłuszczu. Spalasz więcej kcal niż przy zwykłych aerobach.
Interwały ( pomijając najważniejszego czynnika tzn diety ) to najlepszy sposób na spalanie tłuszczu. Spalasz więcej kcal niż przy zwykłych aerobach.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!