Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Spalanie kalorii na rowerze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 133016

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 43 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 845
Czy wiecie może, ile średnio spala się kalorii podczas godzinnej jazdy na rowerze (nie stacjonarnym)? Wyczytałam, że jeśli jedzie się z prędkością ok. 10 km/godz. to spala się 300 kalorii. Czy to możliwe? Więc, jeśli wczoraj przejechałam 65 km to spaliłam ok. 1900 kalorii? Jakoś wydaje mi się to zbyt piękne.
Proszę, wypowiedzcie się albo podajcie jakiegoś stosownego linka. Z góry dziękuję.
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1431 Napisanych postów 15979 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 230563
To ile spalamy kalorii podczas wykonywania różnych czynności zależy od wielu czynników i dla każdego będą to inne wartości. Można znaleźć tabele z rozpiską ile i kiedy spalamy, ale trzeba mieć na uwadze, że dane te są uśrednione.

Liczba spalonych kalorii zależy m.in. ok:
- naszej masy ciała i wzrostu
- naszego składu ciała (proporcji masy mięśniowej do tkanki tłuszczowej)
- aktualnego poziomu wytrenowania
- indywidualnych predyspozycji
- rodzaju, intensywności i czasu trwania treningu
- od miejsca, w którym wykonujemy trening (w przypadku biegania czy jazdy na rowerze duże znaczenie ma teren po którym się przemieszczamy)
- pogody, temperatury powietrza (lub pomieszczenia)

Jazda na rowerze może być bardzo wymagającym lub lekkim, rekreacyjnym sportem. W różnych kalkulatorach znajdziemy informacje, że podczas 60 minutowej jazdy z prędkością 10km/h spalimy ok. 250-300 kcal. Trzeba by jednak ustalić po jakim terenie jedziemy, z jakim oporem i czy przez całą drogę tak samo co w terenie jest trudne do określenia. Gdy zależy nam jednak na takich danych to z pomocą przyjdzie pulsometr, gdzie można ustawić swoją wagę, wzrost, wiek i rodzaj aktywności i poprzez pas na monitorujący pracę serca rejestrować intensywność wysiłku, spalanie kalorii.

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Jaka_długość_skakanki__-t198250.html
https://www.sfd.pl/Aeroby:_Bieganie_czy_rower__-t30958.html
https://www.sfd.pl/ile_czasu_powinna_trwac_redukcja_-t275858.html

Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 16:14:43
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
czy jechałeś 6,5 godziny z prędkością 10 km/h ?

jeśli tak, to owszem - o ile prawdą jest że TWOJA godzinna jazda z prędkością 10 km/h umozliwia spalenie 300 kcal, to przejechanie 65 km z w ciągu 6,5 godziny teoretycznie powinno pozwolić spalić 1950 kcal (nie jest to do końca prawdą bo im dłużej kontynuuje się jednakowy wysiłek tym organizm zużywa na niego mniej energii)

jeżeli jednak nie jechałeś ze stałą prędkością 10 km/h to wyliczenie takie nie ma sensu (wynika to z prostych praw fizyki i matematyki)

co więcej, ilość spalanych kalorii ściśle zależy od przemieszczanej masy (w tym przypadku Twojej), na przykład :

- godzinna jazda na rowerze osoby o masie 60 kg z prędkością 9 km/h to około 210 spalonych kalorii

- taka sama jazda osoby o masie 80 kg to już 280 kcal
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
jeszcze jedno - im szybciej pokonasz dany dystans, tym więcej kalorii spalisz, np. :

osoba 80 kg, dystans 100 km :

- przejechany z prędkością 9 km/h w nieco ponad 11 godzin - 3100 kcal

- przejechany z prędkością 21 km/h w nieco mniej niż 5 godzin - 3650 kcal

oczywiście wyniki są przybliżone, dokładna wartość zależy od całej masy czynników zewnętrznych, takich jak trasa, pogoda, rower oraz indywidualnych jak np. wytrenowanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki Tyka.
Jechałam ze średnią prędkością ok. 15 km/godz. (ale raz było to np. 25 km/godz. a raz 8 km/godz., w zależności od podłoża). Trasa dość zróżnicowana, raczej las, pagórki, piach, szosą tylko krótki odcinek (ok. 5 km). Ważę 55 kg i jestem dziewczyną, co może nie dość wyraźnie wynika z mojego nicku, ale jestem do niego przywiązana, bo to imię mojego - nieżyjącego już niestety - ukochanego psa.
I mam trochę z tą jazdą problem, bo nie wiem ile policzyć sobie spalonych kalorii i - co za tym idzie - ile mogę spożyć kalorii. A ponieważ się "redukuję" to jest to dla mnie bardzo istotne. Nie chcę policzyć za dużo i przez to za dużo zjeść...
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
To nie jest takie proste że "okay, przejechałam tyle i tyle, więc teraz zjem tyle a tyle kalorii"

Niemniej jednak, zakładając że przejechanie tej trasy zajęło Ci około 4,5 godziny, stawiałbym na jakieś 1200-1500 kcal
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Wiem, że nie jest to takie proste, ale mniej więcej przecież muszę to wiedzieć. I o to mniej więcej mi chodziło. Dzięki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 112 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1316
skad mozna sie dowiedziec ile kalorii jest spalanych podczas jazdy na rowerze z dana predkoscia? Wszedzie jest tylko dla 10 i 20 km/h a ja jezdze szybciej, po srednio plaskim terenie, i nie mam pojecia ile spalam ;( jezeli macie dostep do jakis tabelek to slicznie prosze o linkasa. Aha, jeszcze jedno: zeby sie zredukowac lepiej jezdzic chyba dosc szybko, ale na niewielkim obciazeniu, czy sie myle?
1

We're just a drop of water in an endless sea... Dust in the wind...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 117 Napisanych postów 21032 Wiek 41 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 208598
tego sie nie da obliczyc ot tak - takze jakiekolwiek tabelki nie beda dobrym wyznacznikiem...

moze pomoc zaopatrzenie sie w miare specjalistyczny monitor serca (nie we wszystkich, ale w niektorych), gdzie po wpisaniu swoich danych (wiek, waga, plec, wzrost, stopien aktywnosci) na podstawie wysilku w okreslonej strefie tetna - zegarek ten bedzie wam wyliczal ilosc spalonych kalorii

FITNESS ACADEMY King Square Kraków

"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 2090 Wiek 38 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 20230
[https://www.sfd.pl/temat191519/] - zobacz tutaj powinno sie przydac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Chciałam zobaczyć, ale nie działa mi ten link.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
o jeden nawias za dużo, powinno być : https://www.sfd.pl/temat191519

ale i tak mało przydatny ten link ...

już lepiej : http://www.exrx.net/Calculators/Calories.html 
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pas neoprenowy

Następny temat

pytanie o koktajle

Alldeynn
Polecane artykuły