Szacuny
0
Napisanych postów
10
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
390
Witam
Nie dawno kupilem sobie buty z zapiecie spd.W rowerze mam zamontowane pedaly platformowe.I mam do Was pytnie.Dosc dlugo jezdze na platformach i sie do nich przyzwyczailem i "boje" sie przejsc na pedaly zatrzaskowe.Czy moja obawa jest uzasadniona?Nie mam pojecia jak sie jezdzi na pedalach zatrzaskowych.Jezdze na lightowym freeridzie(bardziej mtb).No i jakie sa zalety i wady zatrzaskow a jakie platform?
Szacuny
2
Napisanych postów
652
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
4435
Dzieki z tych wszystkich bede mial dylemat pomiedzy trzema tymi da bomba,ns i point.Ktos z Was ma jakies opinie na te platformy ? Zeby mi sie nie roz***aly po 6miechach jak zachwalane Wellgo
Szacuny
3
Napisanych postów
221
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3331
Pedały SPD, tak jak platformy mają swoje zalety i wady.
Zalety SPD:
- większe panowanie nad rowerem,
- większa efektywność pedałowania,
- prawie brak możliwości uśliźnięcia się nogi,
Wady:
- trzeba się do nich przyzwyczaić,
- troche utrudniona jazda po mieście, bo wypinanie się przynajmniej z jednego pedała na każdym skrzyżowaniu jest dość męczące, chyba, że opanujesz tzw. "stójkę".
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla ciebie bedzie mix. SPD i platform w stylu Shimano DX.
Szacuny
8
Napisanych postów
1495
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
17155
"troche utrudniona jazda po mieście, bo wypinanie się przynajmniej z jednego pedała na każdym skrzyżowaniu jest dość męczące, chyba, że opanujesz tzw. "stójkę" "
Kompletna bzdura.
KIULIK:
Jeździłeś kiedyś w SPD, jak nie to nie rozsiewaj bzdur i nie zrażaj ludzi do SPD i nie rób z tego wielce niebezpiecznego systemu.
Są historie cichej dobroci i przyjaźni. Tworzą je mali zwyczajni ludzie.
Cisza jest urodzajnym ogrodem, płodną ziemią, na której rodzi się przeogromne słowo.
Szacuny
3
Napisanych postów
221
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
3331
W SPD jeździłem kilka razy.
A co do jazdy w SPD to napewno trzeba się do tego przyzwyczaić, więc do nauki napewno dobre będą pedały w stylu Shimano DX.
Sam jeździłem w takim odpowiedniku DX'a produkcji bodajże Author'a, ale nie jestem pewny.
Szacuny
8
Napisanych postów
1495
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
17155
KIULIK :
Co to za różnieca jakie SPD, każde są dobre do nauki, nie ma różnicy, czy są zintegrowane z platformą, czy nie. Wytłumacz mi jaki to ma sens.
Nie rozumiem jak można polecać, lub odradzać rzeczy, z którymi się nie ma się stycznośći, lub używało się kilka razy.
PS.
Mój kumpel założył SPD w zimę i odrazu wybraliśmy się do lasu i jakoś do tej pory jest cały, a wiadomo, że w zimie jest ślisko i koła same odjeżdzają, jakoś nie miał problemu z wypięciem się, a pierwszy raz był w SPD.
PS2.
Ludzie myślcie troszkę, nie piszecie opinii dla siebie, ludzie będą czytać i będą bazować na Waszej bezmyślnie napisanej opinii, więc należy pomyśleć zamim się coś napisze.
Zmieniony przez - Nie Amator w dniu 2004-10-16 19:13:02
Cisza jest urodzajnym ogrodem, płodną ziemią, na której rodzi się przeogromne słowo.
Szacuny
8
Napisanych postów
1495
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
17155
" przynajmniej bedziesz mogl odrzucic rower, a tak to polecisz razem z rowerem "
Kolejna bzdura.
Szacuny
8
Napisanych postów
1495
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
17155
Fong :
Też miałęm sporo takich sytuacji i jakoś zdążyłęm się wypiąć, więc ...
PS.
Kto powiedział, żę SPD są do jazdy po mieśćie ?
Zmieniony przez - Nie Amator w dniu 2004-10-16 19:18:11