Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Spd czy platformy??

temat działu:

Inne dyscypliny

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 11130

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 390
Witam
Nie dawno kupilem sobie buty z zapiecie spd.W rowerze mam zamontowane pedaly platformowe.I mam do Was pytnie.Dosc dlugo jezdze na platformach i sie do nich przyzwyczailem i "boje" sie przejsc na pedaly zatrzaskowe.Czy moja obawa jest uzasadniona?Nie mam pojecia jak sie jezdzi na pedalach zatrzaskowych.Jezdze na lightowym freeridzie(bardziej mtb).No i jakie sa zalety i wady zatrzaskow a jakie platform?

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 652 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4435
Dzieki z tych wszystkich bede mial dylemat pomiedzy trzema tymi da bomba,ns i point.Ktos z Was ma jakies opinie na te platformy ? Zeby mi sie nie roz***aly po 6miechach jak zachwalane Wellgo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 221 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3331
Pedały SPD, tak jak platformy mają swoje zalety i wady.
Zalety SPD:
- większe panowanie nad rowerem,
- większa efektywność pedałowania,
- prawie brak możliwości uśliźnięcia się nogi,

Wady:
- trzeba się do nich przyzwyczaić,
- troche utrudniona jazda po mieście, bo wypinanie się przynajmniej z jednego pedała na każdym skrzyżowaniu jest dość męczące, chyba, że opanujesz tzw. "stójkę".

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla ciebie bedzie mix. SPD i platform w stylu Shimano DX.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący

Shimano DX
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący

Shimano DX
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 1495 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 17155
"troche utrudniona jazda po mieście, bo wypinanie się przynajmniej z jednego pedała na każdym skrzyżowaniu jest dość męczące, chyba, że opanujesz tzw. "stójkę" "

Kompletna bzdura.

KIULIK:
Jeździłeś kiedyś w SPD, jak nie to nie rozsiewaj bzdur i nie zrażaj ludzi do SPD i nie rób z tego wielce niebezpiecznego systemu.

Są historie cichej dobroci i przyjaźni. Tworzą je mali zwyczajni ludzie.
Cisza jest urodzajnym ogrodem, płodną ziemią, na której rodzi się przeogromne słowo.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
W SPD jeździłem kilka razy.
A co do jazdy w SPD to napewno trzeba się do tego przyzwyczaić, więc do nauki napewno dobre będą pedały w stylu Shimano DX.
Sam jeździłem w takim odpowiedniku DX'a produkcji bodajże Author'a, ale nie jestem pewny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 652 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4435
ja do SPD nie mam przekonania. Do takiej jazdy to juz lepiej platformy, przynajmniej bedziesz mogl odrzucic rower, a tak to polecisz razem z rowerem

Zmieniony przez - Fong w dniu 2004-10-16 19:08:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
KIULIK :
Co to za różnieca jakie SPD, każde są dobre do nauki, nie ma różnicy, czy są zintegrowane z platformą, czy nie. Wytłumacz mi jaki to ma sens.
Nie rozumiem jak można polecać, lub odradzać rzeczy, z którymi się nie ma się stycznośći, lub używało się kilka razy.

PS.
Mój kumpel założył SPD w zimę i odrazu wybraliśmy się do lasu i jakoś do tej pory jest cały, a wiadomo, że w zimie jest ślisko i koła same odjeżdzają, jakoś nie miał problemu z wypięciem się, a pierwszy raz był w SPD.

PS2.
Ludzie myślcie troszkę, nie piszecie opinii dla siebie, ludzie będą czytać i będą bazować na Waszej bezmyślnie napisanej opinii, więc należy pomyśleć zamim się coś napisze.

Zmieniony przez - Nie Amator w dniu 2004-10-16 19:13:02

Cisza jest urodzajnym ogrodem, płodną ziemią, na której rodzi się przeogromne słowo.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
" przynajmniej bedziesz mogl odrzucic rower, a tak to polecisz razem z rowerem "

Kolejna bzdura.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Nie Amator: mialem juz duzo sytuacji na miescie, ze musialem zeskakiwac z roweru inaczej bym polecial na twarz. Dlatego preferuje platformy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Fong :
Też miałęm sporo takich sytuacji i jakoś zdążyłęm się wypiąć, więc ...

PS.
Kto powiedział, żę SPD są do jazdy po mieśćie ?

Zmieniony przez - Nie Amator w dniu 2004-10-16 19:18:11

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dlugosc mostka

Następny temat

Gdzie we Wrocławiu naucze się breaka?

Alldeynn
Polecane artykuły