Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
80
Mi szmaciaki przesuwają się masakrycznie. Muszę je poprawiać praktycznie co 2-3 kopnięcia.
Dlatego też przyszła pora na nowy sprzęt - szukam czegoś powiedzmy do 130zł. Możecie mi powiedzieć jaka jest praktyczna różnica pomiędzy Mastersami NS-3, NS-4 a NS-20?
Zmieniony przez - Currtis w dniu 2012-10-15 10:31:10
Szacuny
122
Napisanych postów
3182
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
46074
ns-3 jest dodatkowo wzmocniony od ns-4 i to jest jedyna różnica między nimi.co do ns-20 to tak jak ns-3+jak można wyczytać na stronie producenta Stópka w tym modelu została rozbudowana, aby ochraniacz jeszcze lepiej chronił przednią część stopy i kostkę. Elastyczne ściągacze umieszczone pod stopą i z tyłu pięty zostały zaprojektowane w celu uniknięcia efektu przesuwania się ochraniacza. Zapięcie na rzepy ze sprzączką powoduje idealne dopasowanie do nogi podczas treningu czy walki.
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
80
Napisałem w tej sprawie bezpośrednio do Mastersa. Przemiła Pani udzieliła mi wyczerpującej odpowiedzi. Oto treść maila:
"Masters"
Witam,
Modele NS-3 i NS-20 są do siebie zbliżone. Mają podobną budowę wewnątrz ochraniacza (zastosowano te same materiały). Oba są wykonane ze skóry syntetycznej i mają dodatkowe pole chroniące piszczel oraz stopę. Oba modele posiadają 2 główne zapięcia z tyłu, gumę pod stopą oraz dodatkowo za kostką.
Różnice:
- NS-3 w części piszczelowej są dłuższe/ wyższe, dzięki czemu zasłaniają częściowo kolano. NS-20 jest krótsza w tym miejscu i ma bardziej zaokrąglone miejsce na kolano.
- NS-20 ma inaczej zbudowaną stópkę, która bardziej "otacza" stopę osłaniając dodatkowo kostki.
- różne zapięcia: NS-3 ma 2 główne rzepy zapinane do siebie (na tzw. "niedźwiedzia"), trzeci za stopą zapinany tak samo oraz gumę pod stopą; NS-20 jest zapinana w 2 głównych rzepach na sprzączkę, czyli rzep odchodzi z jednej strony ochraniacza i trzeba go przepuścić przez Oczko i dopiero zapiąć, zapięcie za stopą jest rzepem na gumie oraz jest jak w NS-3 guma pod stopą.
Model NS-4 to jest już ochraniacz o zupełnie inne budowie, uproszczonej ;)
Nie ma ochrony na kolano, dodatkowego pola wzmacniającego piszczel, zapięcia za stopą.
Ponadto zapinany jest na paski z rzepami, z wykorzystaniem metalowych klamerek.
W środku jest o wiele mniej gąbki i zastosowano inny, twardszy materiał.
Stópka ma dodatkową ochronę, jest taka sama jak w NS-3.
Tu pojawia się jeszcze jedno pytanie - jestem dość szczupły, więc siłą rzeczy nogi też nie należą do pni. Jak wygląda sytuacja z zapięciem w NS-3 i NS-20 - nie spadają? Rzepy szybko się zużywają? Nie ma ewentualnie problemu z ich wymianą?
Szacuny
2
Napisanych postów
346
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4656
Mam NS-3 i są naprawdę świetne. Nie spadają, oczywiście czasem się zdarzy raz na trening, że ktoś ci zahaczy ochraniacz i ci się po spoconej nodze lekko przekręci i będziesz musiał poprawić, ale same z siebie raczej się nie ruszą jak dobrze zapniesz. Rzep jest mocny i wytrzymały, po roku zero śladów zużycia przy 3 treningach tygodniowo w sprzęcie. U mnie w klubie jakieś 70% osób ma ten model i naprawdę nikt nie narzeka. W dodatku jest sprawdzony także na niejednych zawodach. Co tu dużo mówić - zdaje egzamin.
I jeszcze pytanie o rozmiar. Zgodnie z ich rozpiską pasowały by do mnie L(171-188cm) ja mam 186cm wzrostu. Czy zatem te L mogą być czy może lepiej te większe(żeby też nie były za długie)?
Ochraniacze do Muay Thai :) Jako że dopiero zaczynam, trener polecał takie gąbkowe(piankowe?) żeby mimo ochraniacza delikatnie obijać nogę.
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi które pomogą mi wybrać :)
Szacuny
0
Napisanych postów
66
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
388
W decathlonie są jakieś ochraniacze goleń plus stopa za 59zł chyba takie kupię(ćwicze od miesiąca, spróbuję jak ogólnie te ochraniacze mi podpasują). Może ktoś wie o jakie dokładnie chodzi i ma jakiegoś do nich linka? Na stronie sklepu niestety ich nie ma.
Szacuny
1
Napisanych postów
569
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
13053
Ja mam te ochraniacze z 1 linku, dobrze chronią, zapięcie na rzep ale nigdy mi się nie oderwało podczas treningu. Możesz odłączyć ochraniacz stopy od części golenia.