Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Sprzęt treningowy - jaki wybrać?

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 496

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 44 lat Na forum 228 dni Przeczytanych tematów 434
Witam,

Piszę do was z prośbą o pomoc w wyszukaniu dobrego sprzętu do treningu;
Niestety Jestem introwertykiem i nie lubię zatłoczonych miejsc takich jak siłownie;
Wiec bardzo was proszę o poradę co kupić do domowej siłowni - piwnica ;)

Budżet ok. 2000 zł

Wymiary piwnicy 1,90 m wysokości, szerokości około 2,5 m, a długość około 4 m ;

Ja sam mam 170 cm wzrostu waga 72 kg.

zanim napisałem to Nawet znalazłem temat DOMOWA SIŁOWNIA ale do tego czasu zapewne sporo się zmieniło;

Po allegro chodzą różne zestawy takie jak :

1. zestaw 1
2. zestaw 2 tutaj kupiłbym bez tego wyciągu i ewentualnie dokupił oddzielny - mocniejszy i przewiercił do ściany

ogólnie takich zestawów jest dużo, dużo wiecej różne ceny i warianty;
kolejnym zestawem który mnie zainteresował jest ten :
3. Zestaw 3

w domu posiadam jeszcze takie zginacze do trenowania przedramienia 10-40 kg no i w sumie to wszystko;

Drodzy Forumowicze, a wy co możecie doradzić ? Polecić ? co kupić ? macie może coś lepszego ? bo na siło
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784568

Powiem Ci talk, zestawy takie gdzie ławka ma kilka różnych sprzętów nie są zbyt dobre.

Jak w czasie pandemii machnąłem kilka treningów u kupla w garażu na takiej ławce to rozpiętek na tym nie zrobiłem bo musiałbym mieć ręce o połowę krótsze, a ten element do prostowania nóg miałem w połowie goleni.
Musiałbyś się przejechać do jakiegoś większego sklepu ze sprzętem i przymierzyć się do takiej ławki, ale dla większości się to średnio sprawdza.

Osobiście bym wolał kupić ławkę regulowaną, stojaki lub ławkę ze stojakami, hantle regulowane i sztangę długą. Do tego drążek do pociągania i poręcze do dipów i obciążenie.

Przy czym nie wiem czy od razu na taki zestaw Ci wystarczy 2000zł. Lepiej kupić coś przyzwoitego i regularnie dokupować sprzętu niż wyłożyć na coś z czego nie będziesz zadowolony. Bo teraz 2000zł na początek wystarczy, a później albo dokupować sprzęt używany lub znaleźć kogoś kto Ci pospawa to jest ekonomiczna opcja.

W tym 3 zestawie obciążenie jest bitumiczne lub betonowe w plastikowej osłonie i to jest słabe rozwiązanie. Obciążenie tylko żeliwne jest droższe, ale bardzo trwałe.

Polecamy również: Domowa siłownia - co powinna zawierać, jaki sprzęt kupić?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-13 09:38:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 44 lat Na forum 228 dni Przeczytanych tematów 434
dzięki za odpowiedz,
A czy ławeczka z regulacją na ( - ) też konieczna ? czy wystarczy taka regulowana do góry i płasko ? bo to też robi różnice w cenie. do dipów, i podciągnieć mam taki tower fajny wiec już z głowy bedę miał; teoretycznie to taki odzielny komplet idzie naweet taniej wyrwać niż w zestawie tylko bez obciążenia, sztangi i inne kije nie są az tak drogie. Dzięki za rade.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784568
Jak jest opcja skosu ujemnego to taką węź, ale skos ujemny łatwo zrobić dwa krążki podłożysz i masz lekki skos ujemy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
super, a jeszcze jedno pytanie;
czy takowy wyciąg WYCIĄG przyda mi się na starcie ? czy to już w późniejszym etapie ?>
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Może się przydać ale z takim wyciągiem jest o tyle problem, że to obciążenie lubi się bujać, a to psuje całe skupienie z ćwiczenia, ale jeśli będziesz się podciągał na drążku to ten wyciąg może Ci posłużyć do treningu tricepsa czy też do innych ćwiczeń grzbietowych.
Osobiście bym drugi raz takiego wyciągu nie kupił bo jednak przy większym ciężarze trzeba być ostrożnym i przede wszystkim założyć do tego bardzo dobrą linkę bo te fabryczne są różne a lepiej żeby Ci linka z obciążeniem nie pękła podczas treningu.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-13 10:42:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
dobra, także uzupełniłem swoją wiedze i wątpliwości, a nad wyciągiem pomyśle bo jak ma mi się bujać to nie ma sensu; ewentualnie poszukam stabilnego w rozsądnej cenie. Pozdrawiam i idę dalej czytać forum. Milego dnia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 107 Napisanych postów 200 Wiek 52 lat Na forum 283 dni Przeczytanych tematów 2467
Miałem kiedyś podobny zestaw z allegro. Szczerze to na początek był ok, ale po jakimś czasie, kiedy to zakładałem więcej obciążenia, to miałem wrażenie, że zaraz się rozpadnie. Nie miałem do tego zestawu zaufania. Porządna ławka, stabilne stojaki, sztanga, sztangielki obciążenie. Drążek, coś do dipów. Na początek wystarczy. A w trakcie ćwiczeń, sam dojdziesz do tego, czego Ci brakuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
no ta, już obczaiłem sobie fajną ławke - stabilną z udźwigiem 250 kg z fajną regulacją, do tego stojaki dwa do 250 kg wiec powinny być stabilne, teraz czytam jaki gryf - czy 120 cm czy 180 cm ( ale ludzie piszą ze lepiej dłuższy bo lepszy chwyt to szerszy chwyt ), do tego zamierzam dokupić łamany gryf bo nie jest drogi i tutaj na pewno leci 120 cm, znalazłem też nawet fajny wyciąg montowany do sciany "posuwisty" że nie będzie się bujać ciężar od k-sport w fajnych pieniążkach; także pozostaje szukać jeszcze ciężarów i hantli w przystępnej cenie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
No i fajnie. Gryf 180cm faktycznie jest bardziej uniwersalny bo zrobisz na nim wszystko od martwego ciągu, przysiady, wyciskania a nawet biceps.

Ale z czasem możesz swój asortyment na siłowni rozbudować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Jak zostało już zasugerowane w wypowiedziach powyżej, niestety ale tego typu sprzęt jest mocno średniej jakości i nie posłuży Tobie na dłuższy okres. Osobiście uważam, że jeżeli już inwestować w tym kierunku, to warto jest wydać więcej, ale mieć sprzęt solidny, na długie lata. Zdecydowanie warto jest zainwestować większą sumę gotówki w tym kierunku. Samo obciążenie niestety wyjdzie dość drogo. Jeżeli nie dysponujesz obecnie takimi środkami, to jednak jak ja tę chwilę polecam wybrać siłownię i trochę jeszcze odłożyć gotówki.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Objętość treningu - porady

Następny temat

Ochraniacze do martwego ciągu

Spalanie
Polecane artykuły