Szacuny
11
Napisanych postów
1290
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
41914
Miałem podobny przypadek tylko że zerwane ścięgno śródstopia. No co my tu Ci możemy doradzić.Czasami uderzenie jest tak niewielkie, że po chwili o nim zapominasz. Innym razem sprawia duży ból, a miejsce urazu puchnie i sinieje. Podpowiadamy, co masz zrobić, żeby dolegliwości były jak najmniejsze.
Jak najszybciej schłodź miejsce uderzenia. Zimno zmniejsza ból, obkurcza naczynia krwionośne, ograniczając wyciek krwi i zapobiega obrzękowi tkanek. Na bolące miejsce połóż okład z lodu. Nie przykładaj go bezpośrednio do skóry, aby uniknąć odmrożenia. Włóż kostki lodu do torebki foliowej i owiń ręcznikiem.
2 Zimny okład powtórz w ciągu pierwszej doby od urazu jeszcze kilka razy. Pamiętaj, żeby za każdym razem nie trzymać go dłużej niż 10 minut.
3 Niegdyś łagodzono skutki stłuczenia okładami z liści kapusty lub roztworu sody oczyszczonej. Dziś lepiej sięgnąć po skuteczniejsze od nich maści lub żele, które zmniejszają ból, obrzęk, siniaki, a czasami także chłodzą skórę. Smaruj nimi miejsce urazu 3–4 razy dziennie. Nie używaj maści rozgrzewających. Nie stosuje się ich przy świeżych urazach.
4 Ogranicz poruszanie się, dużo wypoczywaj. Stłuczoną rękę lub nogę obwiąż bandażem elastycznym. Przyspieszysz gojenie się tkanek. Jeśli ból nie ustępuje, opuchlizna narasta, zgłoś się do lekarza. No i tak wgl byłeś u lekarza?? No bo jak nie to wiesz co robić a jak byłeś to może napisz co powiedział??
Szacuny
2
Napisanych postów
190
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5827
ja mialem inaczej za***alem w piszczel drugiej osoby z prawie calej sily i mnie nie bolało do wieczora czyli z 3-4 godziny a potem o 2 w nocy pobudka i cala nocka z glowy a potem z 2-3dni niechodzilem na ta noge bo dostawalem pjerdolca, u lekarza nie bylem ale wiem ze do tego trzeba czasu i musisz zrobic przerwe od pilki bo ja po miesiacu od stłuczenia koplem pilke mocniej to juz mialem bol nie taki mocny jak za pierwszym razem ale prądy przechodzily z 2 godziny;) tak wiec przerwa musi byc
Szacuny
11
Napisanych postów
1290
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
41914
jankesik
to, że przerwy to owszem, ale nawet na prześwietleniu nie byłeś zobaczyć czy coś nie ten teges? jakby Ci się krzywo zrosło to dopiero by było. Poza tym dałby jakieś zabiegi to i jeszcze szybciej by Cię wyleczyli, sam miałem krioterapie i takie jeszcze jedne zabiegi, pomogło znacznie, polecam.