Szacuny
10
Napisanych postów
2255
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
15677
Akurat tego steka nie jadłem, ale wcześniej w biedronce były jednominutowe z trochę innego mięsa. Z tamtym robiłem dwa podejścia i zawsze wychodziła podeszwa - 1min z każdej strony to zdecydowanie za długo. Niestety, kwestia mięsa - zwyczajnie słabej jakości.
Tutaj po długości smażenia wnioskuję, że stało się to samo.
Polecam natomiast steki z rostbefu albo z antrykotu. Te steki mają odpowiednią grubość 3+cm i możemy je przyrządzić na każdy sposób [bleu/rare/medium/well done]. Wystarczy obsmażyć na patelni z każdej strony aby zamknęły się pory, a następnie wrzucić do piecyka na 200°C na parę minut [w zależności jakie mięso chcemy zjeść]. Wyciągamy z piecyka i dajemy mięsku odpocząć. Około 2-3minuty, tak żeby soki weszły w mięso, a nie wypłynęły na talerz od razu po przekrojeniu nożem. To w sokach jest smak!
Polecam również zamienić tymianek na rozmaryn. Znacznie więcej aromatu i mięso jest ciekawsze ;)
Zmieniony przez - Munga w dniu 2015-01-01 21:59:29
Szacuny
10
Napisanych postów
2255
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
15677
A jadłeś kiedyś innego ;)? Powinieneś spróbować. A to, że jest różowe w środku, wcale nie oznacza, że jest krwiste. Tylko medium done. Dla wielu stek well done to po prostu zwyczajne zmarnowanie mięsa ;)
Szacuny
14
Napisanych postów
1001
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
11914
tak, jadłem inne i wolę bardziej wysmażone, ale akurat ja nie szaleję za stekami, z wołowiny to już wolę np. placek z gulaszem lub burgery (nie te z maca :D)