Stek z ligawy w sosie pieprzowym, rozmarynowo-tymiankowe pieczone ziemniaki i warzywne spaghetti .
Składniki na jedną porcję:
150g stek z ligawy
2 duże ziemniaki
pół średniej cukini
pół średniej marchewki
świeży tymianek oraz rozmaryn
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
100 ml octu balsamicznego lub z czerwonego wina
100 ml bulionu wołowego
suszony tymianek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
masło(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni C, tymianek oraz rozmaryn siekamy drobno, ziemniaki kroimy na ćwiartki i obgotowujemy przez 10 minut, następnie przerzucamy do miski skrapiamy oliwą,dodajemy świeże zioła ,pieprz ,sól i pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem około 20 minut(do miękkości).
Mięso: wyciągamy z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Stek marynujemy w świeżo mielonym czarnym pieprzu i nacieramy olejem, odstawiamy na kilka minut, dobrą żeliwną patelnie rozgrzewamy do wysokiej temperatury, Mój stek miał około 3 cm grubości, średnio wysmażony proponuje smażyć gdzieś około 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać kawałek zimnego masła. Zdjąć stek z patelni i dać mu odpocząć przynajmniej 5 minut(koniecznie!).Soki w mięsie muszą się "uspokoić". Proponuje zawinąć go w folie spożywczą. Później można kroić
.
Sos: na patelni po smażeniu steka zostało dużo smacznych soków ze smażenia mięsa, dodajemy kilka rozbitych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu, ocet balsamiczny oraz bulion, deglasujemy(zbieramy smaki ze smażenia mięsa),redukujemy sos o polowe objętości dodajemy kawałek zimnego masła aby sos nabrał aksamitnej tekstury,szukamy balansu smaków, doprawiamy w razie potrzeby.
Spaghetti z warzyw: cukinie i marchewkę myjemy i obieramy, obieraczką do warzyw obieramy warzywa do końca(powstaną zgrabne paski). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy warzywa krótko, powinny pozostać chrupkie, dodajemy szczyptę suszonego tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze:
Białko: 41 g
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 31 g
Kcal: 716
GOTOWE! SMACZNEGO
Nie wyobrażam sobie lepszego posiłku po treningowego niż stek wołowy z porcją pieczonych ziemniaków. Wołowina zawiera jedne z najlepiej przyswajalnych białek oraz naturalną kreatynę (ok. 2 g w 450 g mięsa) jako budulec dla mięśni faceta nie wyobrażam sobie lepszego produktu i na domiar tego jest boska w smaku:). Natomiast ziemniaki, których tak niektórzy się wystrzegają są moim zdaniem świetnym źródłem węglowodanów, mają mnóstwo potasu, fosforu oraz wartościowych witamin i spokojnie pozwolą nam uzupełnić kalorie spalone podczas treningu.

Składniki na jedną porcję:
150g stek z ligawy
2 duże ziemniaki
pół średniej cukini
pół średniej marchewki
świeży tymianek oraz rozmaryn
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
100 ml octu balsamicznego lub z czerwonego wina
100 ml bulionu wołowego
suszony tymianek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
masło(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni C, tymianek oraz rozmaryn siekamy drobno, ziemniaki kroimy na ćwiartki i obgotowujemy przez 10 minut, następnie przerzucamy do miski skrapiamy oliwą,dodajemy świeże zioła ,pieprz ,sól i pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem około 20 minut(do miękkości).
Mięso: wyciągamy z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Stek marynujemy w świeżo mielonym czarnym pieprzu i nacieramy olejem, odstawiamy na kilka minut, dobrą żeliwną patelnie rozgrzewamy do wysokiej temperatury, Mój stek miał około 3 cm grubości, średnio wysmażony proponuje smażyć gdzieś około 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać kawałek zimnego masła. Zdjąć stek z patelni i dać mu odpocząć przynajmniej 5 minut(koniecznie!).Soki w mięsie muszą się "uspokoić". Proponuje zawinąć go w folie spożywczą. Później można kroić

Sos: na patelni po smażeniu steka zostało dużo smacznych soków ze smażenia mięsa, dodajemy kilka rozbitych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu, ocet balsamiczny oraz bulion, deglasujemy(zbieramy smaki ze smażenia mięsa),redukujemy sos o polowe objętości dodajemy kawałek zimnego masła aby sos nabrał aksamitnej tekstury,szukamy balansu smaków, doprawiamy w razie potrzeby.
Spaghetti z warzyw: cukinie i marchewkę myjemy i obieramy, obieraczką do warzyw obieramy warzywa do końca(powstaną zgrabne paski). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy warzywa krótko, powinny pozostać chrupkie, dodajemy szczyptę suszonego tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze:
Białko: 41 g
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 31 g
Kcal: 716
GOTOWE! SMACZNEGO

Nie wyobrażam sobie lepszego posiłku po treningowego niż stek wołowy z porcją pieczonych ziemniaków. Wołowina zawiera jedne z najlepiej przyswajalnych białek oraz naturalną kreatynę (ok. 2 g w 450 g mięsa) jako budulec dla mięśni faceta nie wyobrażam sobie lepszego produktu i na domiar tego jest boska w smaku:). Natomiast ziemniaki, których tak niektórzy się wystrzegają są moim zdaniem świetnym źródłem węglowodanów, mają mnóstwo potasu, fosforu oraz wartościowych witamin i spokojnie pozwolą nam uzupełnić kalorie spalone podczas treningu.
