Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
80
Zakupiłem drążek podobny do tego napisać zapoznaj się z regulaminem to nie rozumie .
Montowany do sufitu. Przyszedł czas montażu i jak tylko poszła wiertarka w ruch ojciec do mnie przyszedł i mówi, że pustaki pomiędzy belkami nie utrzymają ciężaru i mogę wylądować z drążkiem na podłodze. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Jak go zamontować? Dostałem tylko zwykłe plastikowe kołki montażowe.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2014-08-26 20:41:54
Szacuny
1
Napisanych postów
45
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2322
Musisz się wwiercić w żelbetową belkę, Jak strop jest nieotynkowany to masz jak na dłoni gdzie takie belki się znajdują. Jak jest otynkowany to trochę gorzej. Metodą prób i błędów znajdziesz belkę, ale żeby sobie ułatwić to poszukaj w necie bo stropy teriva mają różne rozstawy belek ze względu na szerokość pustaka, raczej będzie to 60cm pomiędzi belkami. Z reguły jak pomieszczenie ma kształt prostokąta to belki był kładzione równolegle do krótszej ściany, czyli okolo 60cm od krótszej ściany powinna być pierwsza belka.
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
80
No właśnie nie mam belek na wierzchu, bo dom dawno skończony, ale spróbuję. A jakby zastosować bardzo długie metalowe kotwy do montażu to ten pustak nie utrzymałby ciężaru?
Szacuny
1
Napisanych postów
45
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2322
Nie ryzykowałbym bo te pustaki maja pustki w środku a ich ścianki są bardzo liche. Zamiast wiercenia w ciemno możesz też sprobować obstukać np trzonkiem od miotły, powinien być inny dźwięk tam gdzie belka a inny tam gdzie pustak. Nie sposób narobić sobie dziur w suficie ;)