siema, czy macie jakis patent zeby omlet owsiany nie byl az taki suchy?? nie chodzi mi np o owoce czy syropy tylko konkretnie o jakis skladnik ktory sprawi ze bedzie miekki i troche mokry. omleta robie z 60g platkow owsianych, 1 zoltko 3 bialka i 30g odzywki bialkowej
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Dodaj jeszcze 2 łyżki mleka.By omlet był wilgotny- przykryj patelnię pokrywką i smaż go na bardzo małym ogniu. :)
"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)
...
Napisał(a)
Daj kefir lub maślankę. Ja daję 30-50 ml na 150 gr płatków owsianych + 2 jaja.
...
Napisał(a)
Cześć. Ja przykładowo robię takiego: 50 g owsianych, 3 jajka, 25 g rodzynek. Czasami smaruję kremem orzechowym.
"Everyone has a plan until they get punched in the face."
...
Napisał(a)
No to praktycznie te same proporcje co ja. Smaze na wolnym ogniu i wychodzi strasznie suchy az ciezko go przelknac
...
Napisał(a)
a zalewasz wodą przed smażeniem? warto namoczyć płatki albo ich część np. połowę
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Ja ten problem rozwiazałem na dwa sposoby i jest super :)
Do całej masy omleta dodaje cale jabłko ( blenduje wszystko a ze jabłko ma sporo soku to już dużo pomaga )
Kolejno teraz gdzie dośc długo był sezon na wiele owoców sezonowych to dodawałem owoce w całości do masy ( truskawki , śliwki pokrojone na kawałki , brzoswkwinie ) i pu upieczeniu na patelni pod przykryciem owoce lekko puszczały soki a omlet wychodził coś na wzór ciasta drożdżowego z owocami ( jak dawniej babcie robiły ) lub zamiast do środka to zwyczajnie kroiłem owoce na plastry i jak już omlet był gotowy to składałem go na połowe ( księżyc ) i w środek dodawalem świeże owoce
Do całej masy omleta dodaje cale jabłko ( blenduje wszystko a ze jabłko ma sporo soku to już dużo pomaga )
Kolejno teraz gdzie dośc długo był sezon na wiele owoców sezonowych to dodawałem owoce w całości do masy ( truskawki , śliwki pokrojone na kawałki , brzoswkwinie ) i pu upieczeniu na patelni pod przykryciem owoce lekko puszczały soki a omlet wychodził coś na wzór ciasta drożdżowego z owocami ( jak dawniej babcie robiły ) lub zamiast do środka to zwyczajnie kroiłem owoce na plastry i jak już omlet był gotowy to składałem go na połowe ( księżyc ) i w środek dodawalem świeże owoce
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
no wlasnie ja mojego omleta w polksiezyc nawet bym nie mogl zlozyc bo sie lamie odrazu z tego ze jest suchy. sprobuje z namoczonymi platkami bo zawsze daje surowe
...
Napisał(a)
A jakim celu potrzebujesz proporcji składników do omleta, które ktoś używa? To niewiele Tobie pomoże w sytuacji, gdy każdy z nas ma inne ilości kalorii, czy składników odżywczych w diecie, a poza tym, inny gust smakowy.
Jeżeli chcesz żeby omlet był Bardziej miękki masz trzy rozwiązania:
1. Dawaj całe jajka a nie białka. Jaki jest tego cel? Im więcej jajek, tym bardziej miękka struktura.
2. Dodaj troszkę proszku do pieczenia. Będzie bardziej puszysty i miękki.
3. Dodaj jakieś owoce. Fajnie sprawdza się np. banan.
Jeżeli chcesz żeby omlet był Bardziej miękki masz trzy rozwiązania:
1. Dawaj całe jajka a nie białka. Jaki jest tego cel? Im więcej jajek, tym bardziej miękka struktura.
2. Dodaj troszkę proszku do pieczenia. Będzie bardziej puszysty i miękki.
3. Dodaj jakieś owoce. Fajnie sprawdza się np. banan.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!