To co tu napisze to tylko i wlacznie moje obserwacje i odczucia:
1) Plecy lubia ciezary - nie ma co sie ******lic z malymi ciezarami bo uwierzcie mi ze jak chcecie miec szerokie plecy to trzeba je do***ac mocno, nie bawcie sie z powtorzeniami w zakresie 10-12 bo w ten sposob mozna tylko wyrzezbic, 10 to MAX
2) Oszczedzanie kregoslupa - czasem jest tak ze mamy sile zrobic wiekszym ciezarem cwiczenie ale miesnie wokol kregoslupa moga byc za slabe. Bardzo latwo w ten sposob skonczyc czolgajac sie do materaca (tak jak moj kumpel kiedys)
3) Technika - 2 kwestie - po pierwsze zla technika moze doprowadzic do wczesniej wspomnianego uszkodzenia kregoslupa, po drugie, szczegolnie przy wioslowaniu czesto widze jak ludzie zamiast plecow robia bicepsy i***** wi co jeszcze, jak przyciagamy cokolwiek do brzucha czy do klatki to ruch ma sie odbywac przez sciaganie lopatek a tylko pomocniczo reka, najlepiej zeby kat w lokciu nie przekraczal 90stopni (zeby nie byl ostry)
teraz cwiczenia:
*** PODCIAGANIE NA DRAZKU - najlepsze cwiczenie na poszerzenie plecow (mozna tez zastapic sciaganiem wyciagu gornego na atlasie ale moim zdaniem to gowno daje) jezeli chodzi o technike to rozstaw rak taki zeby po podciagnieciu w lokciach byl kat prosty, czyli chwyt z miare szeroki. W dolnej fazie ruchu lokcie max wyprostowane i miesnie max rozciagniete, nogi splecione i ugiete w kolanach, w gornej fazie (do brody lub do karku, ja robie do karku) przytrzymanie ale nie blokowanie barkami.
*** MARTWY CIAG - najlepiej robic klasycznie, czyli nogi na szerokosc barkow, dokladnie i odciagac lopatki na koniec ruchu z mocnym spieciem
*** PRZYCIAGANIE WYCIGU DOLNEGO DO BRZUCHA W SIADZIE (nie wiem jaka jest fachowa nazwa) plecy wyprostowane, klata wypieta, mocne sciagniecie lopatek na koniec ruchu i przytrzymanie
To sa 3 cwiczenie ktorymi mozna zbudowac za***iste mocne i szerokie plecy
Przykladowy zestaw cwiczen (ja taki tez stosuje, ulozony przeze mnie)
- podciaganie na drazku 10-10-8-8 (dodac obciazenie w razie potrzeby)
- martwy ciag 10-8-8-6
- przyciaganie wyciagu do brzucha 10-10-8-8 (w ostatniej serii mozna zastosowac serie ze zmniejszaniem obciazenia)
na koniec treningu 5 minut maxymalnego napinania najszerszych + pozadne rozciaganie
mam nadzieje ze ten plan komus pomoze, pozdrawiam.
Jak człowiek wygra to dopiero ma coś z życia, naprawdę czuje jak wariuje w żyłach krew
moje foty 12.2006 http://www.sfd.pl/temat317825